16.5 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Prehod Merkurja opazovali z Mestnega trga

Šentjur, 9. 5. 2016 – Planet Merkur je prvi planet v našem sončnem sistemu, gledano v razdalji od od Sonca, nato sledi Venera in Zemlja. Z zemeljske površine posledično lahko opazujemo nebesne prehode, ki se odvijajo med Zemljo in Soncem. Ravno takšen redek astronomski pojav pa so člani Astronomskega društva Koscev ter učenci astronomskih krožkov na OŠ Hruševec Šentjur, OŠ Blaža Kocena Ponikva in OŠ Slivnica pri Celju opazovali preko teleskopov. Ravno ta dan se je Merkur postavil med Sonce in Zemljo, kar pa je bilo na teleskopih videno kot majhna črna pikica sredi bleščečega Sonca. Pojav, ki seveda zaradi močne svetlobe ni bil viden s prostim očesaom, je bilo moč spremljati od 13:30 do 16:00 ure.

Merkur je 160-krat manjši od Sonca, Venera je veliko večja, prav zaradi tega pa je doživetje pri opazovanju slednje za zanesenjake večje. Venero se je dalo opazovati že s posebnimi očali. “Če bi Zemlja in Merkur krožila po isti ravnini, bi bil takšen prehod zelo pogost, vendar ta dva planeta ne krožita enako, saj sta krožnici zamaknjeni za 9 stopinj. Zato je ta pojav viden samo takrat, ko se sekata ti dve ravnini in se poravnajo Sonce, Merkur in Zemlja, lahko te prehode vidimo,” je pojasnil Robert Gajšek, član Astonomskega društva Kosci. Takšno poravnanje pa lahko opazujemo na vsakih 18 let. Dodal je, da so danes otroci navajeni bližnjih posnetkov iz Hubblovega teleskopa in so včasih razočarani, ko vidijo nekaj tako malega. V avgustu bodo člani Koscev pripravili Astronomsko noč na Prevorju, kjer bodo letos lahko pogledali tudi utrinke in vse, kar bo v tistem trenutku na nebu, ter organizirali predavanje. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

“Kapljice” v samem vrhu svetovne fotografije

Jure Godler

Martinovi dnevi Ponikva: Ponikva nekoč in danes

Tjaša Ferlež

Ponovno gostili pobratene občine

Urska

Merkur širi svojo mrežo prodajaln – v Šentjurju odprta franšiza

Jure Godler

Na Astronomski noči merili čas

Jure Godler

Evropski duh med tremi pobratenimi občinami še zmeraj živ

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več