16.5 C
Šentjur pri Celju
12/07/2020
sentjur.net

Prejeli smo: Mmmmm pustni krofi 

¨Pust – širokih ust˝ ali  ˝Pust – nasmejanih ust˝ so besede, ki bodo kmalu slišane iz ust otrok in tistih malo starejših, ki z veseljem rajajo ob tem običaju, kot tudi ob misli o tem, da bo zima ˝pregnana˝. Pred pustom in na pust, kot tudi po pustu, pridejo na vrsto tudi tradicionalne ocvrte slaščice. Najbolj poznana slaščica za ta čas so krofi, sledijo flancati – krhki ali kvašeni ter miške.

Polnozrnati krofi (foto:www.naredilaana.com)

Ob vseh teh dobrotah se moramo zavedati, da krofi niso živilo, ki bi ga uživali vsak dan, saj so energijsko bogati, a hranilno revni (vsebujejo malo hranilnih snovi, veliko pa maščob in sladkorja – marmelada), ravno tako na pustni torek uživamo tradicionalne pustne jedi – predvsem pri kosilu, ki so lahko energijsko zelo bogate. Zato vam svetujemo, da si poskusimo sestaviti čim bolj uravnotežen jedilnik.

Na jedilnik uvrstimo predvsem veliko zelenjave, sadja, kaš in polnozrnatih izdelkov, saj vsebujejo prehranske vlaknine, ki so pomemben del uravnotežene prehrane. Posegamo po manj mastnem mleku in pustem mesu (oz. mesu odstranimo vidno maščobo) ob vsem tem pa ne smemo pozabiti na telesno aktivnost.  Kot nasvet bi dodala, da raje kot po industrijsko pripravljenih krofih posegate po doma pripravljenih krofih, kjer lahko izbirate med boljšimi sestavinami. Vse sladokusce vabimo, da poizkusite naslednji recept za pustne krofe malo boljše izbire. 

Polnozrnati krofi:

Sestavine

 • 600 g polnozrnate pirine moke
 • kocka svežega kvasa (ali dva suha kvasa)
 • 2,5 dl mleka
 • 0,5 dl radenske
 • 80 g sladkorja
 • 60 g stopljenega masla
 • 2 žlici olja
 • 1 žlica olja
 • 3 rumenjaki
 • ščep soli
 • malo kokosove moke

Postopek: 

Za kvasec potrebujemo 2,5 dl mlačnega mleka, v katerega nadrobimo kvas in eno žlico moke, ter pustimo, da nekoliko naraste. Medtem penasto stepemo rumenjake in sladkor in dodamo rum. V večjo posodo presejemo moko ter dodamo sol. Nato vse sestavine med sabo pomešamo ter pregnetemo v gladko zmes in pustimo vzhajati 30 minut. 

Vse sestavine med sabo pomešamo ter pregnetemo v gladko zmes in pustimo vzhajati 30 minut. (foto:www.naredilaana.com)

Testo razvaljamo na debelino 1cm (na pomokani površini) in izrežemo kroge, na sredino kroga damo žličko nadeva (marmelade ali vanilijeve kreme), robove premažemo z beljakom in pokrijemo z drugim krogom ter dobro pritisnemo robove. Ponovno izrežemo krog (na že narejen krofu), da bo imel krof lepo obliko.  Pustimo vzhajati 30 minut. Pečemo jih na 180°C 15-20 minut.

Vas zanima več o prehrani, gibanju in ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih? Vljudno vabljeni v Center za krepitev zdravja Šentjur, Mestni trg 5, kjer vam svetoval bo multidisciplinarni tim, ki ga sestavljajo diplomirani medicinski sestri, diplomirana zdravstvenika, fizioterapevt, kineziolog, psiholog in dietetik z izvajanjem različnih delavnic, ki pomagajo pri spremembi življenjskega sloga. Vljudno vabljeni! 

(BK)

Sorodne novice

Naši zdravstveni delavci so v dobri kondiciji

Jure Godler

Prejeli smo: Center za krepitev zdravja ZD Šentjur na Bučn’cah

Jure Godler

Oratorij 2019: Imaš moč

Jure Godler

Prejeli smo: Na otvoritvi osveščali o zdravju

Jure Godler

Krepili zdravje z lokalnimi ponudniki

Jure Godler

Prejeli smo: Gibanje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več