17.8 C
Šentjur pri Celju
04/10/2023
sentjur.net

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Ob dnevu slovenske hrane in letos že osmega tradicionalnega slovenskega zajtrka, smo v Centru za krepitev zdravja ZD Šentjur obeležili že drugi zaporedni dogodek. Pripravili smo slovenski tradicionalni zajtrk, ki je bil namenjen zaposlenim v ZD, kot tudi zunanjim obiskovalcem.  Letošnji slogan projekta je bil »Hvala za naš super zajtrk«, v zahvalo vsem našim kmetijam, kmetijskim in živilskim podjetjem ter zadrugam. Ravno tako zahvala našim pridelovalcem in pridelovalcem hrane,  ne samo za tradicionalni slovenski zajtrk, temveč za vsa živila in hrano, ki nam jo omogočajo skozi celotno leto.  

Projekt je usmerjen predvsem temu, da spodbudi nas potrošnike, da posegamo po domači, lokalno pridelani hrani. Takšna hrana je namreč veliko bolj hranljiva in okusna, saj jo zaužijemo v času njene optimalne zrelosti – ima svežino. Obiskovalci so v našem Centru za krepitev zdravja poleg našega zajtrka lahko preizkusili tudi dobrote, ki so jih pripravili na Šolskem centru Šentjur (domači kruh, domači jabolčni sok ter domač jabolčni zavitek). Z nami je bil poleg Šolskega centra tudi gospod Jager iz čebelarstva Jager. Za v zdravi prehrani priporočljive slastne prigrizke je poskrbel Hrib d.o.o., da naši obiskovalci niso bili žejni, je z Donatom mg poskrbel Atlantic Group iz Rogaške Slatine.

Zakaj obeležujemo slovenski tradicionalni zajtrk?

Obeležujemo ga s tem namenom, da ozaveščamo lokalne prebivalce o pomenu uživanja rednih obrokov, kamor spada tudi zajtrk. Zajtrk je prvi in najpomembnejši obrok v dnevu, saj z njim pokrijemo eno četrtino do ene tretjine dnevih energijskih potreb. Predvsem je pomembno, da je zajtrk pravilno sestavljen, da si zapolnimo porabljene glikogenske zaloge v jetrih, in s tem prekinemo nočno stradanje. Zajtrk je pretežno ogljikohidratni obrok z nekaj beljakovin in maščob.

Poleg tradicionalnega zajtrka, lahko pri tem obroku posežemo tudi po: svežem sadju ali kosu le – tega, suhem sadju, izbiramo med polnozrnatimi ogljikovimi hidrati (kruhom, kašami, kosmiči brez sladkorja…), manj mastnimi beljakovinami (lahek navadni jogurt, kefir, skuta, manj masten sir, manj mastno šunko, pršut…), užijemo malo kvalitetnih maščob (oreščki, avokado…), manj sladko marmelado, med. Jajce, jajčno omleto, šunko, manj masten sir si privoščimo občasno.

Za pomoč pri organizaciji slovenskega tradicionalnega zajtrka se iskreno zahvaljujemo Sadjarstvu Slom d.o.o. za slastna jabolka, Hribu d.o.o. za kvalitetno suho sadje in oreščke, Drogi Kolinska, živilska industrija, d.d. članica skupine Atlantic Grupa PE Rogaški vrelci ki so z danim Donatom poskrbeli, da naši obiskovalci niso bili žejni, Šolskemu centru Šentjur za domače pekovske izdelke, ter sodelavki ZD za donacijo medu. Hvala, da ste nam omogočili naš super zajtrk. (Center za krepitev Zdravja ZD Šentjur)

Sorodne novice

Skrb za krepitev zdravja na Mestnem trgu

Jure Godler

Teden tradicionalne prehrane na enoti Pešnica

Jure Godler

Obvestilo: Prekinitev aktivnosti CKZ Šentjur

Jure Godler

Na Dobju preizkusili svoje sposobnosti

Jure Godler

Prejeli smo: V DPM ponovno “Pozdravljali morje”

Jure Godler

Prejeli smo: Želite izgubiti težo? Prenehati kaditi? Začeti telovaditi?

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več