17.1 C
Šentjur
17/09/2019
sentjur.net

Prevorska organizirana kultura šteje že 20 let

Prevorje, 19. 5. 2017 – V petek so člani Kulturnega društva Prevorje organizirali tradicionalno prireditev Maja se dogaja v okviru Tedna ljubiteljske kulture. Tokratna prireditev je bila še toliko bolj pomembna, saj so z njo obeležili tudi 20-letnico delovanja društva. Program so prepustili kar domačim članom, ki ustvarjajo v društvu. Kot prva se je predstavila Dramska skupina Guzaj. Ta se je premierno predstavila z novo kratko igro z naslovom V gostilno pri Drobnetu. Igra je prestavljena v čas, ko so kraje povezovali samo skromni kolovozi, žandarji pa so hodili iz ene postojanke v drugo. Ljudje pa so se morali vsak po svoje znajti, da so zaslužili kakšen krajcar. Pojavljati se je začel tudi ponarejen denar in ravno na tega sta bila žandarja kar najbolj pozorna.

Igra je postavljena v domače okolje v Košnico, kjer je imel gostilničar Drobne svojo gostilno. Iznajdljiv gostilničar, ki mu je pomagala njegova žena, je pod budnim očesom žandarje. Življenje pa se mu pošteno spremeni, ko ga obišče njegov vojaški “kamerad”. V Igri so zaigrali Mirko Pajek, Toni Maček, Marko Poznič, Tina Kosaber in Alojz Oprešnik. V nadaljevanju so se poleg zgoraj omenjenje gledališke skupine predstavile s kratim programom še ostale skupine, ki delujejo v društvu – Ljudski pevci z godcema Dragom in Bogdanom, citrarska sekcija pod vodstvom Jasmine Levičar, mladi harmonikarji in kulturniki ter ostali, ki bogatijo kulturno življenje na Prevorju.

Predsednica društva Dragica Vračun Hercog je vsakega od naštetih pozdravila in z vodji spregovorila nekaj besed. V opisu aktivnosti, ki jih izvajajo, je izpostavila Anine večere, ki letos obeležujejo že deseto sezono. Gostje na Aninih večerih so bili med drugimi tudi Karel Gržan, Danijel Artiček, Primož Kozmus, Marija Merljak, Nataša Pirc Musar in drugi. Ob jubileju pa je kulturnikom čestitala tudi predsednica ZKD Marija Rataj. Kot je na Prevorju v navadi, so po končani prireditvi na hitro z obiskovalci odmaknili stole in na mizo postavili obilno pogostitev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Kulturno društvo Prevorje ima novo vodstvo 

Jure Godler

Poklon kulturi z Guzejem

Jure Godler

Predstavila se je KS Loka pri Žusmu

Jure Godler

Kulturno priznanje prejelo Kulturno društvo Prevorje

Jure Godler

Kulturne šole celjske regije v Šentjurju

Jure Godler

V času Tedna ljubiteljske kulture pestro tudi v šentjurski občini

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več