-2.7 C
Šentjur pri Celju
19/01/2022
sentjur.net

Pridruži se nam ob mestnem ognjišču!

Šentjur, 20. 12. 2019 – Na Mestnem trgu Šentjur je znova zagorel ogenj na mestnem kurišču in s tem so organizatorji RAK, Občina Šentjur in Mestna skupnost Šentjur pričeli sklop prireditev December ob mestnem ognjišču. Tudi letos so k sreči organizatorji poskrbeli, da bodo obiskovalci prireditve vsaj na suhem in pred občinsko zgradbo postavili velik šotor. Sklop prireditev so začeli s prižigom ognja in predajo Betlehemske lučke miru, ki so jo prinesli Jurjevi skavti.

Za najmlajše, ki se jih je nabralo kakšnih 10, so poskrbeli člani Društva prijateljev mladine Šentjur. Najmlajši so izdelovali božične okraske, med tem pa se je začel tudi program na odru. Program je spretno povezoval šentjurski komik Tom Costo. Kot prva sta se predstavila Majda Jakončič in Pavli Švikart na tamburici in citrah. Oba sta dolgoletna člana Univerze za tretje življenjsko obdobje v sklopu Ljudske univerze Šentjur. Zaigrala sta božično Glej, zvezdice božje in Amazing grace. Z nastopom naslednje so ostali v družinskem krogu, saj je zaplesala Nina Ploštajner, ki je Majdina hči. Učiteljica orientalskih plesov je na klavirsko podlago znane metalne pesmi zaplesala orientalski ples in navdušila zbrane.

Na stojnicah v šotoru so razstavljale tudi članice programa Izzivi podeželja: Rosanda Ploštajner, Ela Kavka in Tanja Gobec, ki so razstavile svoje izdelke. Gobčeva je pekla palačinke za otroke. Iz Mladinskega centra Šentjur pa sta se predstavili in na koncu tudi zapeli mladi podjetnici Špela Šket in Ana Štante. Pester uvodni dan pa so zaključili pevci Pevskega zbora Jesensko cvetje, pred redno vajo pa so zaigrali tudi mladi člani Pihalnega orkestra Šentjur.

Blagovna zavzela Šentjur

V soboto je nad organizatorje prireditev December na mestnem ognjišču Božiček poslal dež in bolezen, zato je temu primerno bilo dogajanje na Mestnem trgu bolj skromno. Čeprav je ta dan bil zimski solsticij, kar pomeni, da je bil najkrajši dan in najdaljša noč, so božični utrip reševali mladi igralci dramske skupine POŠ Blagovna. Dramska skupina deluje pod vodstvom Edith Costo, ki ima poleg “prijetnega in zabavnega moža” (Toma Costo o.p.), tudi vrsto uprizoritev skupaj z Epik teatrom. Otroci so se spraševali, zakaj ima pikapolonica pike in koliko jih sploh ima.

Po nastopu so si otroci prislužili palačinke izpod rok Tanje Gobec. Za njimi pa so zaplesali še člani Folklorne skupine Blagovna. Ti delujejo že 11. leto in imajo 7 plesnih parov ter dva muzikanta. Njihova povprečna starost pa je 72 let. Delujejo pod vodstvom Mirka Brložnika. Zaplesali so nekaj plesov iz svojega repertoarja.

V znamenju Ipavcev in Ipavk

Tudi tretji dan se zaradi močnega deževja ni zakuril ogenj na Mestnem trgu. Sta pa za to zapela zbora s precej dolgo kilometrino delovanja. Prve so na šentjurski oder stopile pevke Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur, ki je bil ustanovljen leta 1977. Zbor vodi mag. Mojca Volavšek. Pevke zase pravijo, da zmorejo vse, saj jih združuje veliko prijateljstvo in spoštovanje ter odgovornost do ohranjanja zborovskega petja. Na klavirju jih je spremljala Tamara Povh.

Sledili pa so moški predstavniki zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Zbor je začel delovati takoj po drugi svetovni vojni leta 1945. V teh letih so nanizali številna priznanja in se udeleževali številnih pevskih revij in gostovanj. Najbolj ponosni so na izdelek Naši Ipavci, pri katerem so združili moči še z moškim zborom s Planine in iz Dramelj. Zbor sicer vodi Valentina Černe, zaradi porodniškega dopusta pa je bila odsotna. Zato je zborovodsko palico prevzel krivec za njeno odsotnost, njen mož, Luka Černe.

Za konec je zaigral na frajtonarico še Jurij Amon Gobec, ki se to ljudsko glasbilo uči šele štiri mesece, kar pa zagotovo ni bilo opaziti. Očitno se pri nas rojeva še en odličen glasbenik. (Jure Godler)

Sorodne novice

December ob mestnem ognjišču: Odpirali šampanjce

Jure Godler

December ob mestnem ognjišču: Pred in po prazniku

Jure Godler

Vabimo: Začenja se dogajanje ob mestnem ognjišču

Jure Godler

V Šentjurju kar dvakrat silvestrovali

Jure Godler

Zakurili mestni ogenj. Vabljeni!

Jure Godler

Ob mestnem ognjišču bo letos zelo veselo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več