28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

Protokol rezitve trte opravili kar na Ipavčevem vrtu

Šentjur, 18. 3. 2022 – Srečanja dvakrat letno pod šentjursko mestno trto so postala že tradicionalna. Prvo opravilo v vinogradu je rezitev trte, takrat pa na vrsto pride tudi modra kavčina, potomka najstarejše trte iz mariborskega Lenta. Torat so organizatorji zaradi težav pri zagotavljanju zapore ceste skozi Zgornji trg (cesta Pod Rebrami, ki je služila za obvoz, je v fazi gradnje) so protokolarni dogodek izvedli kar na vrtu Ipavčeve hiše. Mestni viničar Jurij Malovrh in njegov pomočnik Alojz Krajnc pa sta večino dela opravila že pred protokolarno rezitvijo. Za župana mag. Marka Diacija sta pustila le nekaj šparonov visoko sredi zidu hiše.

Po končani rezitvi pa je župan nagovoril zbrane. Podaril je, da koronavirus in odpovedana protokolarna dogodka povezani s trto – rezitev in trgatev, nista vplivala na njeno bujno in zdravo rast. Mestni viničar Malovrh pa je dodal, da imamo tudi v pri nas še eno staro trto – pod gradom Žusem namreč raste trta, ki izvira iz časov ko so v tam še bivali lovci in ostali, ki so se predajali tam “tuzemskim užitkom, zato so dekleta iz tega področja še posebej šikana.” Žal pa je trta moškega spola, zato od te trte ni potomcev. Okoli 220 let stara trta pa raste tudi na Banovini v bližini Virštanja. Mestni viničar je priznal, da sta skupaj s pomočnikom trto s strani ceste precej “otrebila”, saj na določenem delu grozdje ni dozorelo.

Nova vinska kraljica

Prejšnje leto je Malovrh ocenil za dokaj dobro saj so vinogradniki na ocenjevanju prejeli kar 40 zlatih in 20 srebrnih priznanj. Kar pomeni izredno visoko kvaliteto vin. Zbrane pa je pozdravila nova vinska kraljica sv. Helene Monika Narat, ki pa je nasledila vinsko kraljico Anamarijo Mastnak, ki je zaradi korone obdobja imela rekordno dolg mandat. Zahvalila se je županu, ki ji je poslal domov lepo razglednico, ki jo je “najprej v roke dobila stara mama, ki jo je zanimala zakaj ji piše župan.” Strinjala se je tudi z Malovrhom, glede lepote deklet iz Žusma, saj tudi sama živi v Loki pri Žusmu. Na sv. Heleni tradicija, da vedno postane vinska kraljica ena od deklet, ki je rojena na Javorju ali Bukovju, letos pa so prvič izbrali kraljico, ki ne izvira od tam, vendar pa nova vinska kraljica živi že 10 let na Javorju.

Vinska kraljica pa je tudi pobudnica projekta “dobrodelno vino”. To je mešano belo vino njene domače kleti, sama izdelala etiketo in ga flaširala. Namenjeno pa je bilo vsem obiskovalcem na prireditvi Martin na star način, zanj pa se je pobiral prostovoljni prispevek, ki se je v celoti namenil šolskemu skladu OŠ Slivnica pri Celju. Vino pa je podarila mestnemu viničarju.

Zahvala Rajku Vrečku

Letošnja rezitev pa je bila pomembna tudi Rajku Vrečku, dolgoletnemu skrbniku Ipavčeve hiše, ki je skrbel, da ostane vzdrževana, pa da so kozarci na prireditvah polni in da se vse poje s čimer so bili gostje postreženi. V njegove precej velike čevlje pa bo stopil Tom Costo. Rajku se je zahvalil tudi župan Diaci in mu v zahvalo podaril sliko Iva Brodeja – Zgornji trg. Po končanem uradnem delu so se zbrani še poveselili ob odličnem chardonnay-u vinogradnika Jureta Zdolška in prigrisku. Za kulturno popestritev pa so poskrbeli Ljudski pevci iz Prevorja in pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. (Jure Godler)

"Spoštovani Rajko Vrečko, 25 let, četrt stoletja, si občudoval mlado zelenje in pometal jesensko listje naše stoletne lipe pri Ipavčevi hiši. Skrbel za dom naših rojakov Ipavcev, ki je muzej, a hkrati hiša neskončnih spominov in priložnosti. Na številnih prireditvah v in ob hiši, pa si se z pozitivno energijo in prešerno voljo dotaknil mnogo ljudi. Hvala za ti za lojalnost, trud in neuničljivo pozitivno naravnanost." mag. Marko Diaci

Sorodne novice

Z novo vinsko kraljico porezali staro trto, rezali tudi v Gorici

Jure Godler

Nova vinska kraljica je postala Ana Artnak

Jure Godler

Potrgali so šentjursko žametovko

Jure Godler

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Tudi na krožišču obrezali potomko trte

Jure Godler

Robi Romih novi gorman-vinar Svete Helene

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več