14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Romali k Mariji na Kalobje

Kalobje, 20. 9. 2020 – Vsako leto je na Kalobju romanje, ki ga izvedejo prvo nedeljo po mali maši, na nedeljo Marijinega imena. To leto so imeli dve sveti maši, prvo zlato mašo je imel Vili Brglez, ob dvanajstih pa tradicionalno šentjurski župnik, saj je skupina Šentjurčanov priromala k sveti Mariji na Kalobje.

K Mariji na Kalobje romajo verniki ob vseh njenih praznikih, še posebej pa v septembru. Največji shod pa je na nedeljo za Sladko Marijino ime. Tradicionalno je glavna romarska maša zunaj, na zelenici. Ponavadi se zbere nekaj sto romarjev, letos je bilo to v manjšem obsegu, kljub temu pa je bila Marijina cerkev lepo obiskana. Župnija Kalobje je poskrbela za vse varnostne ukrepe.

Znana romarska pot

V okoliških župnijah to nedeljo imenujejo tudi Kalobška nedelja. Svoj čas je veljalo, da je moral iz okoliških župnij vsaj en član družine romati na Kalobje. Tako se je pred vojno lahko zbralo tudi do 8000 romarjev. Tudi po vojni se je ta tradicija obdržala, le romarjev je bilo manj. Prišli so že na predvečer; noč so preživeli v cerkvi v molitvi in prepevanju Marijinih pesmi. Glavno romarsko mašo vedno vodi gostujoči duhovnik. Ko so se Šentjurčani po vojni vrnili iz izgnanstva, so se zavezali, da bodo vsako leto na dan konca vojne romali k Mariji na Kalobje. V času šentjurskega župnika Drobeža so prenesli datum na nedeljo romarskega shoda ob prazniku Marijinega imena. Vsako leto imajo svojo »šentjursko mašo«, ki jo daruje njihov župnik.

Praznik v čast Marijinemu imenu so uvedli v Španiji leta 1513, razširil pa ga je papež Inocenc XI. kot dan zmage. Praznik Marijinega imena je zahvalni dan, za nepričakovano zmago nad Turki, ki so predstavljali resno grožnjo za celotno Evropo. 1683 leta jih je premagala poljska vojska, ki je nosila prapor z Božjo Materjo. (N. M.)

Sorodne novice

Po Slomškovi romarski poti

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 21 – Dominik Gračner, gledališki igralec

Jure Godler

#koronaintervju št. 11: David Belina, režiser

ViP

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler

Poezija od Kalobja do Zlateč

Jure Godler

Triindvajsetič prehodili poti (domače) krajevne skupnosti

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več