14.1 C
Šentjur pri Celju
23/09/2023
sentjur.net

Šentjur gostil pobratene Neu-Anspach in Saint Florent-Sur-Cher

Šentjur, 21. 5. 2023 – Občina Šentjur je pobratena s štirimi občinami. Najstarejše prijateljstvo, z Občino Požega iz Srbije, je bilo podpisano leta 1971, z razpadom Jugoslavije pa je ta povezava na formalnem nivoju ugasnila, leta 2010 pa so jo znova obudili. Prijateljstvo Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur in Ženskega komornega zbora Jirkov iz Češke je bilo tako močno, da so se spletle tudi vezi med občinami. Od leta 2017 sta tudi Jirkov in Šentjur pobrateni občini.

Šentjurčani pa so se v okviru programa Town Twinning povezali v še eno prijateljstvo. Občini Neu-Anspach iz Nemčije, Saint Florent sur Cher iz Francije sta pobrateni občini še skoraj četrt stoletja. Leta 2006 se jima je v pobratenje pridružila tudi Občina Šentjur. Povezavo ohranjajo z vsakoletnimi izmenjavami obiskov, kjer srečanje gosti ena izmed pobratenih občin. Od 18. do 21. maja je to srečanje potekalo v Šentjurju.

Začeli z ekumenskim srečanjem

V četrtek so šentjurski gostitelji pričakali avtobus iz Nemčije na parkirišču ob Ipavčevem kulturnem centru Šentjur. Nemško govoreče prijatelje so pospremili na ekumensko srečanje, ki ga je daroval domači župnik Mitja Markovič. Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci je delegacijo sprejel v avli IKC in jim zaželel dobrodošlico. V nagovoru je izpostavil, da na starem kontinentu, na pragu EU, že leto dni divja vojna v Ukrajini, še nedolgo tega, ko je krvavel kontinent na področju bivše Jugoslavije. To so rane, ki se celijo dolgo in nam ne dovolijo, da si zatiskamo oči. Vojna je dejstvo in globalni svet jo občuti ter postaja vse bolj nemiren,” je povedal župan Šentjurja. EU vojno čuti ne samo z zapiranjem števcev na ogrevalnih napravah, tudi v pomanjkanje delovne sile, migracije, naraščanje nacionalizma, klimatske spremembe. Na koncu pa je poudaril, da se bodo v teh dneh osredotočili na tiste najlepše vidike življenja v skupni Evropi. Na bogastvo kulturne raznolikosti, naravnih danosti, zgodovinske dediščine in sledove napredka.

Gostitelje je pozdravil tudi župan Neu-Anspacha, Thomas Pauli. “V pobratenih mestih se ukvarjamo z zelo podobnimi nalogami in težavami. Naj bo to trženje mesta ali sodelovanje meščanov, prometna politika ali gradnja stanovanj, vključevanje novih prebivalcev ali varstvo okolja – tukaj vsi iščemo nove rešitve,” je povedal nemški župan in dodal, da je odprtost v svet dandanes nepogrešljiva tudi za manjše občine.

Petek je dan za izlet

Nemški in francoski gostje so se odpeljali v Podsredo na ogled srednjeveškega gradu. Za tem so si ogledali proizvodnjo piv v pivovarni Haler, kjer so jim predstavili, kako nastane pivo in katere vrste piva proizvajajo. Tam so se okrepčali še s kosilom. Nato pa jih je pot peljala v Minoritski samostan Olimje, kjer so si poleg zanimivega vodenja ogledali še zeliščni vrt in imeli možnost kupiti zelišča v samostanski lekarni. Ogledali so si Čokoladnico Olimje, pokusili tamkaj izdelano čokolado in jo tudi kupili. Petkov izlet so nadaljevali v Turističnem centru Piki, kjer so si ogledali proizvodnjo jelenovih salam, domačih marmelad, sirupov, proizvodnjo izdelkov iz lesa, lahko pa so kupili tudi njihove izdelke. Izjemno zadovljni in polni vtisov so se odpeljali proti Šentjurju, kjer so jih počakali gostitelji, s katerimi so znova preživeli skupen čudovit večer.

Kul bazar in zaključno srečanje

V soboto so imeli možnost videti Kulturno-kulinarični bazar, si ogledati Zbirko Rifnik in Muzej Ipavčeve hiše. Za vodenje je bilo poskrbljeno. Pred vsemi dogodki je goste v Ipavčevi hiši ponovno pogostil šentjurski župan mag. Marko Diaci. Zaključno srečanje je potekalo v Kulturno-gasilskem domu Gorica pri Slivnici. Najprej so presenečenje francoski gostji pripravili člani Vokalne skupine Jakobčani. Večer so slavnostno otvorili učenci iz mladinskega projekta. Zaigrali so vse tri himne – francosko, nemško in slovensko.

Po prvi predjedi in pred večerjo, za kateri je poskrbel kuharski mojster Borut Jovan, so sledili zaključni pozdravi predsednikov komisij za mednarodno sodelovanje. Najprej je goste in gostitelje pozdravil predsednik Komisije za mednarodno sodelovanje Občine Šentjur Robert Gajšek, nato francoska županja Marie-Line Cirre, francoska podpredsednica Odbora za mednarodno sodelovanje Marie-Josee Nivet in nemška predsednica Društva za mednarodno sodelovanje Helga Feller.

Fotoknjiga dokaz 13-letnega prijateljstva

Po večerji pa so se predstavili mladi, ki so letos ustvarjali pod geslom “Skupaj v radosti”. Mladinsko izmenjavo že 13 let skupaj organizirajo Mladinski center Šentjur, Comité de Jumelage de Saint Florent in Verein zur Förderung Internationaler Beziehungen Neu-Anspach, ob podpori občin ter sredstev Evropske Unije. Letos je mlade iz Nemčije in Francije gostila Osnovna šola Dramlje.

Proti koncu večera so predstavniki občin in komisij za mednarodno sodelovanje drug drugemu podarili še protokolarna darila, Mladinski center Šentjur pa je predsednikom komisij podaril še fotoknjigo s fotografijami 13 let mladinskih izmenjav. Za glasbo je poskrbel ansambel Špas kvintet.

V nedeljo zjutraj je prišel čas za slovo. Gostje so se polni lepih vtisov, ki so jih pridobili ob navezavi novih stikov, spoznavanju novih prijateljev ali pa poglabljanju prijateljstev, odpravili proti domu. Za osebno srečo in uspešeno družbo je pomembno sodelovanje, pri katerem so najvišje vrednote človeško življenje, zdravje in sreča. Da to dosežemo, se moramo poznati, spoštovati ter ceniti sebe in drug drugega.

Naša dolgoletna druženja so prava pot, da to razvijemo in ustvarimo nov svet, v katerem bomo mi in naši otroci varni, imeli dovolj hrane, vode in zdravo ter čisto okolje za ustvarjanje in razvoj,” je na koncu prijateljem iz Francije in Nemčije zaželel Robert Gajšek, predsednik šentjurske komisije za mednarodno sodelovanje. (Jure Godler)

Sorodne novice

Prijateljstvo Šentjurja in Neu Anspacha v luči obletnice diplomatskih stikov med državama

ViP

Ponovno gostili pobratene občine

Urska

Evropski duh med tremi pobratenimi občinami še zmeraj živ

Jure Godler

Naši pobratimi na obisku

Jure Godler

Bodite del nepozabne mednarodne izkušnje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več