3 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Šentjurjevo 2018: Jure Zdolšek prvi do vina z oceno 19

Šentjur, 20. 4. 2018 – Na Šentjurjev petek so razglasili tudi najboljša vina, salame in kruh. Vinska kultura je del človeške kulture. “Vino lahko uporabljamo kot družabno pijačo, ki umiri razburjen želodec in dušo ter oplemeniti in dopolni hrano, ali pa kot samostojno hranilo, z njim pa ni dobro pretiravati,” je uvodoma povedala povezovalka programa Polonca Jazbinšek. Pred številnimi zlatimi in srebrnimi diplomami je vinogradnike, salamarje in peke kruha pozdravil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je vsem izrazil priznanje, da so svoje proizvode tudi prinesli na ocenjevanje. Razglasil je tudi županova vina. Benjaminovo vino je postalo sauvignon Edija Kolarja, Gustavovo vino je postalo modri pinot Petra Lapornika ter Josipovo vino laški rizling – izbor Jureta Zdolška. Zdolšek pa je za izborno vino laški rizling prejel tudi veliko zlato diplomo za oceno vina 19. Šentjurski vinogradniki še nikoli niso dosegli tako visoke ocene vina.

Podelili so tudi številna srebrna in zlata priznanja vinogradnikom. Naj omenimo le najvišja ocenjena vina. Najvišjo oceno sortnega belega vina 18,37 sta prejela Silvo Fendre za chardonnay in Jožef Gajšek za souvignon. Komisija je je najvišje ocenila zvrstno vino Jožeta Gradiča in Edija Kolarja, ki sta oba prejela oceno 18,17. Milenko Tanjšek je pridelal modri pinot in zaslužil oceno 18,23. Kot smo že omenili, je kot posebno vino bil nagrajen laški rizling – izbor vinogradnika Jureta Zdolška z oceno 19,00. Skupna povprečna ocena vseh vin je bila 18,05, kar pomeni, da imamo pri nas resnično kakovostna vsa vina.

Kruh in salame

Najboljši kruh je razglasila predsednica društva kmetic Mavrica Šentjur Martina Volarič. Društvo, ki mu predseduje, bo letos praznovalo že 25 let. “Kruh v sebi združuje vse naravne elemente – zemljo, zrak, vodo in ogenj,” je zanimivo začela svoj nagovor. Na ocenjevanje je prineslo kruh 21 članic, pečenih izdelkov pa je bilo 31 iz najrazličnejših vrst moke.

Najboljše salame je razglasil Jože Štiglic, predsednik komsiije, in izrazil razočaranje, da je bilo na ocenjevanje prinešenih le 13 vzorcev salam. Izdelki so bili izredno kvalitetni, ocenjevali so po kriterijih, ki jih je izdelala biotehnična fakulteta. Najboljši izdelki dosežejo do največ 20 točk, kar 5 salam pa se je uvrstilo v ta rang. Naj salamar je postal Alojz Krajnc. (Jure Godler)

Sorodne novice

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Šentjurska zastava na mlaju visoko zaplapolala

Jure Godler

Vinogradniki prejeli priznanja za “korončke”

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

7 de’ci na končnem izletu nastopili kar šestkrat

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več