3 C
Šentjur pri Celju
25/10/2021
sentjur.net

Šentjurjevo: Razglasili najboljša vina, salame in kruh

Šentjur, 22. 4. 2o16 – Na Šentjurjevem tradicionalno podelijo tudi priznaja vinogradnikom, ki so prinesli svoja vina na ocenjevanje. Vinogradnike, salamarje in kuharice sta pozdravila Jure Raztočnik, predsednik sveta Mestne skupnosti Šentjur, in Gustav Ipavec, ki ga že drugo leto upodabja Luka Žerjav. Prvi mu je simbolično predal ključe mesta. Gustav Ipavec je pohvalil razvoj kraja, ki ga kot edini lahko primerja v času njegovega življenja in današnje reinkarnacije. “Ponosen, sem, da ste mi zaupali ključe tega prečudovitega mesta, ki je nastalo na tradiciji mojih bratov, očeta in mene ter še mnogih drugih, ki smo že takrat skrbeli, da bo Šentjur postal pomemben v celotni Sloveniji,” je povedal Ipavec.

Naj vina

Slavnostno so razglasili tudi Ipavčeva vina – protokolarna županova vina za leto 2016. Prejšnji teden so med vzorci najvišje ocenjenih vin ta vina izbrali člani komisije – direktorica Razvojne agencije Kozjansko mag. Andreja Smolej, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šentjur Zdenko Horvat, župan mag. Marko Diaci, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Marjan Mačkošek ter predsedniki svetov KS Planina pri Sevnici Anton Špan, Šentjur – Rifnik Andrej Žmahar, Loka pri Žusmu Srečko Krajnčan in Dramlje Vili Kramaršek. Vino z imenom Benjamin Ipavec za leto 2016 je Charodnay letnik 2015 Franca Podkrajška, vino Gustav Ipavec za leto 2016 je Modri pinot 2015 Petra Lapornika ter vino Josip Ipavec je postal Laški rizling izbor letnik 2013 vinogradnika in vinarja Jureta Zdolška.

Predsednik Vinogradniškega društva Šentjur Jurij Malovrh, ki je ravno na ta dan praznoval tudi 70. rosjtni dan, je poudaril, da je kakovost vin, od takrat, ko so začeli z ocenjevanjem vin, strmo narasla in vina dosegajo zelo visoke ocene. Vinogradniško društvo praznuje 35-letnico obstoja in prideluje vrhunska vina. Tistega leta, ko je bilo društvo ustanovljeno, je bilo na ocenjevanje poslanih 23 vzorcev, od tega pa jih je le 9 dobilo pozitivno oceno. Nobeno od teh vin ni prejelo bronastega priznanja. Na letošnje ocenjevanje je prineslo vzorce 86 vinogradnikov, od tega so 5 vzorcev izločili ter od 81 ocenjenih podelili eno bronasto priznanje, 21 srebrnih priznanj in 59 zlatih priznanj. “To, da je v društvu dosti več zlatih priznanj, kot srebrnih in bronastih, se še v zgodovini našega društva ni zgodilo,” je povedal Malovrh.

Zlato diplomo za najvišje ocenjena vina so prejeli Janez Rečnik za Sauvignion letnik 2015 z oceno 18,40 točke, Jure Zdolšek za Laški rizling letnik 2013 z oceno 18,60 točke ter za pozno trgatev sorte Sauvignion letnik 2015 in doseženih 18,70 točke je zlato diplomo prejel tudi Edvard Kolar, kar pa je bila tudi najvišja ocena.

Naj kruh in salame

Poleg vina so se gospodinje pomerile tudi v peki najboljšega kruha. Priznanja je podelila predsednica Društva kmetic Mavrica Šentjur Martina Volarič. Gospodinje so spekle kar 28 kruhov, od tega je bilo 26 zlatih priznanj in 2 srebrni priznanji. Kruh so ocenjevale Jana Kropec iz Šolskega centra Šentjur, predsednica Društva kmetic Rosa iz Laškega Marjanca Deželak in mlada kmetica leta 2013 Damjana Žogan.

Prav tako se je pred štirinajstimi dnevi v prostorih Vinogradniškega društva Šentjur sestala komisija za ocenjevanje salam. Letos je bilo bistveno manj ocenjevalnih vzorcev – le 11 – in komisija ni imela težkega dela. “Kakovost pa je izredno odstopala od prejšnjih let, da je vseh 11 salam prejelo visoka priznanja,” je povedal Jože Štiglic, predsednik komisije. Zima je bila ugodna za proizvodnjo salam, vendar “vidim, da nekateri raje svoje izdelke pospravite kar doma, kot pa da jih daste na ocenjevanje,” je še dodal predsednik komisije. Zlato diplomo za najboljšo salamo je prejel Alojz Krajnc in s tem je postal tudi naj salamar leta 2016. Od maksimalnih 20 točk je njegova salama dobila 19,40 točk. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Jure Zdolšek: “Dan na kmetiji se konča s hvala za danes in lahko noč.”

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več