21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Šentjurjevo zaključili z etno koncertom

Šentjur, 2. 5. 2016 – Šentjurjevo 2016 se je zaključilo v Cerkvi Marije sedem žalosti na Botričnici s čudovitim etno koncertom v izvedbi Jureta Torija in Bogdane Herman. Jure Tori in Bogdana Herman prihajata iz povsem različnih generacijskih in glasbenih okolij. Bogdana je dolgoletna raziskovalka in pevka ljudskih pesmi. Sodelovala je z mnogimi glasbeniki in posnela veliko radijskih in televizijskih oddaj, v katerih je predstavljala ljudsko izročilo. Zapeti zna preko 100 pesmi iz celotne Slovenije in avstrijskega, italijanskega ter madžarskega zamejstva. Jure je harmonikar in eden izmed ustanoviteljev skupine Orlek, piše avtorske skladbe ter glasbo za gledališke in plesne predstave. Prav tako sodeluje z mnogimi glasbenimi ustvarjalci.

Jure in Bogdana sta v več kot desetletnem skupnem ustvarjanju nastopala že na vseh koncih sveta, vse od Argentine do Kitajske. Na koncertu sta nastopila kot usklajen duet harmonike in glasu. Slišali smo mnoge slovenske ljudske pesmi kot Oj ta vojaški boben, Peter Pavel, Marko skače, pa tudi ciprsko ljudsko pesem Tessera che tessera, italijansko ljudsko pesem Sul mare luccica, rusko ljudsko pesem Oči čornye, avtorske pesmi kot Nekega jutra ko se zdani (Vlado Kreslin), Time (Tom Waits) ter mnoge druge. Glasbena gosta sta torej postregla z glasbo iz različnih delov sveta in v različnih jezikih, s pesmimi z različno vsebino in velikim čustvenim razponom. Etno koncert Jureta Torija in Bogdane Herman, uokvirjen na njima lasten način, je bil izredno doživet in med poslušalci toplo sprejet. (Jasmina Zeme)

Sorodne novice

Šentjurska zastava na mlaju visoko zaplapolala

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Jure Godler

Prvič so se na Šentjurjevem predstavili mladi glasbeniki

ViP

Dan D za vinogradnike

Jure Godler

Na pragu največje turistične prireditve pri nas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več