17.1 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Šesti Slomškov simpozij Novi obrazi družine in šole

Slom, 21. 11. 2014 – Na Slomu je v petek potekal že 6. Slomškov simpozij v organizaciji Ljudske univerze Šentjur. Tudi tokratni simpozij z naslovom »Novi obrazi družine in šole« je bil posvečen spominu na blaženega Antona Martina Slomška, predvsem tistemu delu njegovega poslanstva, ki je bil posvečen vzgoji in izobraževanju. Tokratni simpozij je minil v aktualizaciji Slomškovega dela na področju vzgoje in izobraževanja, kajti razvoj današnje družbe in šolstva vpliva na družino in na šolo kot institucijo, pa ne vedno v najboljšem možnem smislu. Starši in učitelji se vse prevečkrat znajdejo na dveh bregovih, med njimi pa so njihovi otroci, učenci, ki jih prehitro vleče v svet odraslosti, tako zaradi vpliva medijev kot vpliva vrstnikov, nekje vmes med interesnimi dejavnostmi in pritiski staršev pa so tudi sami pozabili biti otroci in doživeti otroštvo.

Na prireditvi so se v uvodu spomnili znanega slovenskega šolskega psihologa Bogdana Žorža, ki je Slomškove misli in dela vpletal v svoja predavanja in iz njih izhajal. V spomin na pokojnega predavatelja je Alenka Tacol pripravila prispevek z naslovom Slomšek – aktualen tudi danes. V predavanju je spomnila na Slomškove vzgojne ukrepe in jih prenesla na današnjo problematiko vzgoje v šolah ter družini.

Nadaljevala je Mojca Škrinjar, ki je članica komisije za pravice otrok ter članica odbora za predšolsko vzgojo in izobraževanje na MOL ter bivša državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje. Spomnila je na problematiko avtonomije šole in šolstva ter učitelja, poudarila, da večja avtonomija pomeni tudi večjo odgovornost, tako samih učiteljev, kot tudi učencev in staršev. Učitelj mora biti oseba, ki je visoko motivirana, splošno razgledana, obenem pa ga odlikujejo tudi empatija, etika in integriteta. Te vrednote pa bi morale biti enako priznane kot formalni, šolski dosežki.

Svoj prispevek na simpoziju je podal predavatelj doc. dr. Sebastjan Kristovič, ki je imel predavanje z naslovom »Skupne naloge šole in staršev«, v katerem je med drugim spomnil, da starši ne smejo biti le motivatorji in animatorji svojih otrok, temveč morajo otroke vključevati v normalno družinsko življenje, z vsemi nalogami ter vlogami, ki otrokom pritičejo. Spomnil je na pretiran egocentrizem otrok, na preveliko predanost staršev, ki velikokrat pozabljajo nase, da bi vzgojili »boljšega« potomca in v borbi za njihov uspeh pozabljajo, da so največji geniji »vzklili« kljub bornim pogojem, v katerih so rastli.

Predavanje je »začinil« Gregor Čušin, priznan dramski igralec, ki je na koncu večplastno ter – kot se za umetnika spodobi – na nazoren in drugačen način spregovoril o »Izobrazbi in brezobraznosti«, in sicer s prefinjenostjo, ki jo pozna njegov poklic, predvsem pa tudi kot oče šestih otrok, ki se s problematiko vzgoje, tako v šoli kot doma spopada vsakodnevno. Zanj izobrazba ni le šolanje, temveč mora izobrazba »dati obraz«, kar pomeni, da človeka oblikuje v samostojno in odgovorno osebo, z lastnim mnenjem in pokončno držo, dostojanstvom.

Udeleženci so si bili edini, da šole ne smejo biti le izobraževalne ustanove, temveč morajo tudi vzgajati, pri čemer morajo vsi odnosi znotraj vzgojno-izobraževalnih ustanov temeljiti na razvijanju spoštovanja. Učitelj ne bi smel biti vsak, pred vstopom na fakulteto bi morali biti intervjuji, sprejemni izpiti, portfolio kandidata … Učitelji pri svojem delu potrebujejo več avtonomije in zaupanja, morajo pa biti trdni v svoji strokovnosti, imeti »svoj obraz«, kot je bil pri svojih načelih trden blaženi Anton Martin Slomšek. (N.P.)

Sorodne novice

12. Slomškov simpozij: Um se odpre, če je srce očarano

Jure Godler

Slomškov dan na Ponikvi – slovenski dan učiteljev

Tjaša Ferlež

“Slomškovi častilci” z lučkami na pohod

Tjaša Ferlež

Ali imamo odprto srce do tistih, ki so potrebni naše pomoči?

Jure Godler

Vloge strokovnih sodelavcev v vzgoji in izobraževanju

Jure Godler

Ustvarjali pod orehom

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več