4.8 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Slavnostni zaključek 150-letnice Gasilske zveze Slovenije

Ljubljana, 15.11. 2019 – Gasilska zveza Slovenije je v petek pripravila sklepno prireditev ob 150. obletnici gasilstva na Slovenskem. Z njo so zaokrožili leto številnih dogodkov in obletnic, ki so zaznamovali gasilske jubileje. Ob tej priložnosti pa je potekala tudi slavnostna podelitev častnega naziva gasilec junak, ki ga je s svojim častnim pokroviteljstvom podprl tudi predsednik vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Prostovoljni gasilci, katerih je v Sloveniji okoli 165.000, obeležujejo letos več pomembnih jubilejev. Najodmevnejša je zagotovo 150-letnica ustanovitve prvega prostovoljnega gasilskega društva v Metliki in s tem tudi začetek organiziranega gasilstva.  Prvo Prostovoljno gasilsko društvo , takrat imenovano požarna bramba, je bilo ustanovljeno na pobudo graščaka Josipa Savinška leta 1869 v Metliki.

V petek, so se tako  gasilci iz cele Slovenije zbrali v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, ter s pesmijo in besedo sklenili praznovanje obletnic, ki so se zvrstile tekom leta. Zbrane je med drugimi nagovoril predsednik GZS Janko Cerkvenik. Poleg številnih znanih gostov, so  skupaj z njimi na odru nastopili tudi nekateri člani posamičnih prostovoljnih društev znotraj naših meja.  Nastopil je tudi naš narodnozabavni ansambel Sekstakord, za to priložnost pa sta poleg njih zapeli gasilki Mia Koper in Anemarija Štefančič. Prireditve so se udeležili tudi gasilci GZ Šentjur pod vodstvom predsednika GZ Šentjur Aleša Guzeja.  Prav tako pa so na prireditvi v gasilskem zboru peli in sodelovali tudi nekateri člani MoPZ Planina pri Sevnici. (Tjaša Ferlež, Foto: GZS)

Sorodne novice

Nameni dohodnino svojemu gasilskemu društvu

Tjaša Ferlež

GZS: Zabrišimo meje in delujmo kot eno

Tjaša Ferlež

Potegnili črto pod jubilejno leto

ViP

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež

150-letnica gasilstva na Slovenskem

Tjaša Ferlež

Bron in zlato civilne zaščite Andreji Tisel in Janku Cerkveniku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več