33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Slomškov simpozij: Izobrazili um in srce

Ponikva, 20. 11. 2015 – Ljudska univerza Šentjur je v Slomškovi rojstni hiši na Unišah pri Slomu., po šestih uspešnih in odmevnih Slomškovih simpozijih organizirala tega tudi letos Naslov simpozija je bil »Izobrazba uma in srca«. Sedmi Slomškov simpozij je bil posvečen pisatelju, pesniku, duhovniku, pedagogu in škofu Antonu Martinu Slomšku. Tematika tokratnega seminarja je zasledovala njegov prispevek na področju vzgoje in izobraževanja na Slovenskem. Povabljeni predavatelji so izhajali iz Slomškovih del ter se navezali na njegove poglede v kontekstu primarne in sekundarne vzgoje v procesu izobraževanja ter vlogo vzgojitelja in učitelja. Predstavljene so bile nove možnosti sodobnih metod sekundarne vzgoje ter pomen in odnos do vzgoje znotraj in zunaj šole. Pristop k vzgoji mora biti naravnan celostno, to je tako k »umu kot k srcu«. Z aktualizacijo metod dela v Slomškovem času imamo možnost za postavljanje novih smernic v vzgoji in izobraževanju.

Program je vodila in povezovala Marijana Novak. Po pozdravnem nagovoru vršilke dolžnosti direktorice LUŠ Alje Polenek, je zbrano publiko pozdravil tudi domači župnik, mag. Alojz Kačičnik, ki je zbranim predstavil tudi prihajajoče dogodke v Slomškovi rojstni hiši in na Ponikvi. Besedo je povezovalka programa kot prvi predala profesorici in državni poslanki Jelki Godec, ki je leta tudi 2009 otvorila 1. Slomškov simpozij. Tokrat je razmišljala o novih izzivih v šolstvu, pomembnosti učiteljeve vloge, da vzgaja z vzgledom, z odnosom, o kakršnem je govoril že A.M.Slomšek. Citirala odlomek iz njegove knjige: »Šola, ki se edino s poučevanjem peča, je polovičarska. Mnogo bolj važno delo je vzgoja, ki se nikoli ne sme ločiti od pouka. Pouk in vzgoja morata biti prepletena in skupaj napredovati. Napačna vzgoja otrok je slabih časov mati. Dobro poučeni in lepo vzgojeni otroci pa so nadepolno cvetje boljših časov.« Seveda pa mora pokazati navdušenje in strast nad učiteljevanjem. Godčeva se je dotaknila prenatrpanosti šol z učenci, ki imajo raznorazne odločbe, ki vprašljivo koristijo njim ali družbi ter da se premalo ukvarja z nadarjenimi, toliko preveč pa z vedenjsko motenimi. Aktualni problemi z migranti so odprli razpravo kaj storiti v teh primerih; v enem pa so si bili vsi prisotni enotni, da je potrebno zagovarjati slovensko besedo in da se je prišleki priučijo v osnovi in kot pogoj nastanitve v naši državi, kot tudi da se prilagodijo oni nam, ne mi njim.

Dr. Jana Kalin je redna profesorica za didaktiko, predava na Filozofski fakulteti na oddelku za pedagogiko in andragogiko ter na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo obsega učiteljev profesionalni razvoj, avtonomijo učiteljev, učiteljeve kompetence, vlogo razrednika in oddelčne skupnosti, sodelovanje šole in staršev, učno diferenciacijo. Tudi Kalinova je osvetlila problematiko vzgoje v naših šolah, z več zornih kotov. Podprla mnenje svoje predhodnice, vprašati se, kaj bomo “zasadili” na naših “vrtovih”. Učiteljeva vloga je zelo pomembna in zelo pomembno je, da se učitelj zave, da ima moč vzgajati, da ima smisel in to izredno velik. » Profesor Jože Mlakar (zdaj že pet let upokojen) je na svoji poklicni poti deloval kot učitelj, kot tudi ravnatelj nazadnje na Škofijski klasični gimnaziji. Aktiven v raznih republiških svetih, forumih ali odborih na področju šolstva ali izobraževanja. V svojem prispevku na simpoziju je spregovoril o vzgojni primanjkljaju v šoli in doma. Njegovo stališče o vzgoji danes in stanju le-te, bazira na tem, da manjka odnos med očetom in materjo. Namreč prav zaradi njune medsebojne ljubezni naj bi otroci razvili odnos zaupanja do vsakega izmed njiju, preko sledečega je vzgoja edino mogoča. Izpostavil je mnoge primere iz svojih lastnih izkušenj, kako otroci iščejo oporo in kako rabijo nekoga, da jim prisluhne ali da se bori za njih in je tudi avtoriteta, ki odločno nastopi in usmerja otroka, da ne obupa.

Kot zadnja med predavatelji sta nastopila Marko Juhant in Simona Levc.  Juhant je specialni pedagog motenj vedenja in osebnosti s področja obnašanja, čustvovanja in osebnosti. S 35 letnimi pedagoškimi in vodstvenimi izkušnjami vsakodnevno izvaja predavanja za starše in strokovnjake – šolnike in vzgojitelje, kot tudi delavnice za komuniciranje in ustvarjanje. V zadnjih petih letih je izšlo več njegovih knjig: v soavtorstvu s Simono Levc – Varuh otrokovih dolžnosti, pa Srečni otroci, Pogovori, Družinska zakladnica, Pogrešani napotki in Punce glavo gor! Levčeva pa  je doštudirala na ljubljanski Pedagoški akademiji, smer specialna pedagogika – logopedija. Že med študijem je delala v Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani, po študiju pa se je zaposlila na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu, kjer je zaposlena kot svetovalna delavka in logopedinja. V skupnem prispevku Vzgajaj, izobrazba ni dovolj!, sta izmenjaje in dopolnjujoče podala svoj pogled na današnjo vzgojo. Kot že njun naslov pove, da zavzemata stališče, da samo izobraževanje še zdaleč ni dovolj! Dopolnila sta svoje kolege predhodnike, ki so trdili, da šola ni le institucija za “nalivanje” suhoparnega znanja, temveč mnogo več kot to. Da je pravzaprav prvo potrebno vzgojiti starše, da bodo ti kos tej pomembni nalogi, pri kateri je potrebno biti zelo vztrajen. Tudi Levc in Juhant ni manjkalo številnih primerov iz bogate prakse. Popestrila in zaokrožila sta simpozij v koherentno celoto. Anton Martin Slomšek je nekoč zapisal: »Izobraževanje uma in srca naj enakomerno napreduje.« Zbrani udeleženci so tem besedam pritrdili, da so še kako aktualne ter ne bodo le rdeča nit minulega simpozija, ampak tudi smernica njihovega dela v prihodnje. (K.P.)

Sorodne novice

Poslanska nadomestila – jih prejemajo tudi naši (bivši) poslanci?

ViP

Uradno: Jelka Godec na čelo poslanske skupine SDS

ViP

Godčeva ponovno na podpredsedniškem mestu SDS

ViP

Novi minister, nova obljuba: začetek gradnje obvoznice leta 2023

ViP

Minister Vizjak z županom o aktualnih okoljskih temah

Jure Godler

Z donacijo državne sekretarke do novega dezinfektorja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več