16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net

Sloven’c Slovenca vabi s čopičem po Šentjurju

Šentjur, 3. 9. 2022 – V soboto, so se v Šentjurju zbrali likovni ustvarjalci in kiparji na tradicionalni peti slikarski koloniji Ipavčeva paleta. Naslov letošnje kolonije je bil Sloven’c Slovenca vabi, tema umetnikom ni bila določena, veliko pa se jih je odločilo, da bodo upodobili Antona Martina Slomška, saj letos mineva 160 let od njegove smrti. Kolonijo je znova pripravilo Društvo likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, ki ga po novem vodi Mojca Sivka. Kolonije se je udeležilo 40 slikarjev iz Slovenije, Hrvaške ter slikar iz Nepala. Med njimi je bilo kar nekaj akademskih slikarjev. “Velika čast za društvo je, da se je kolonije udeležilo toliko kvalitetnih slikarjev, katerih dela so cenjena povsod po svetu,” je povedala Sivka.

Svetovno znana imena udeležencev

Med udeleženci kolonije je bil tudi akademski kipar, magister kiparstva in profesor likovne kulture Mate Turić z umetniškim imenom Mata CROata, mlad 35-letni kipar, ki žanje uspehe in odlične kritike tudi v tujini. Njegova dela so prepoznavne skulpture iz kamna z motivi jader. Leta 2015 je mu je Artist on Globe podelil nagrado za najboljšega mladega umetnika v Hrvaški. V zadnjih dveh letih je dvakrat razstavljal na pariškem salonu, pravkar je prejel tretje povabilo na prestižno svetovno razstavo. Ustvaril je tudi nagrado za World Croatia Rally 2021.

Mednarodno prepoznaven in eden najpomembnejših imen hrvaške naivne umetnosti je tudi Stjepan Ivanec, ki deluje že 45 let. Njegove slike na steklu v čudovitih barvah prikazujejo Podravino. Ima prepoznaven stil, ki sega med realnostjo in skorajda pravljično domišljijo. Njegova dela pa so med drugim v stalni razstavi Muzeja naivne umetnosti v Nici in v zbirki slik japonske cesarske družine.

Zbrane umetnike pa so na začetku pozdravile tudi podžupanja Silva Koželj, vodja izpostave JSKD Šentjur, Anita Koleša, ter predsednica Zveze kulturnih društev Marija Rataj. V nagovorih so zbranim namenile vzpodbudne besede in jim zaželele uspešno ustvarjanje. Umetniška dela, ki so nastala na koloniji bodo razstavili 21. 10. v Galeriji Zgornji trg v okviru Ipavčevih kulturnih dnevov 2022. Ipavčeva paleta pa poteka pod okriljem Občine Šentjur. (Jure Godler, foto: Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Že četrta Ipavčeva paleta v Šentjurju

Tjaša Ferlež

Začeli ustvarjalni dan tretje Ipavčeve palete

Jure Godler

Prejeli smo: Šentjurski slikarji razstavljali v Zagrebu in Velenju

Jure Godler

Prevorje na slikarskih platnih

Jure Godler

Motivi Kalobja razstavljeni na lepo nedeljo

Jure Godler

Drevesne sanje bežale pred dežjem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več