28.1 C
Šentjur pri Celju
17/06/2024
sentjur.net

V muzejsko noč s Komedijo o ARTU

Šentjur, 17. 6. 2023 – Poletna muzejska noč je vseslovenska kulturna akcija muzejev in galerij, ki vedno poteka tretjo soboto v mesecu juniju. Na ta dan muzeji in galerije odprejo svoja vrata obiskovalcem in odpiralni čas podaljšajo v noč. Pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko so dogodek še nadgradili in v goste povabili Miha Firšta s predstavo Komedija o ARTU. Firšt je študiral kontrabas na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Umetniški univerzi v Gradcu in Glasbeni akademiji v Zagrebu. Kot renomiran glasbenik sodeluje s številnimi glasbenimi sestavi – z berlinskimi simfoniki, zagrebškimi solisti, zagrebško filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in številnimi drugimi. Instrument pa poučuje v glasbenih šolah v Ljubljani in Škofji Loki.

Umetnost skozi smeh

Od leta 2019 je tudi direktor Hiše kulture Celje in ravno pod njihovim okriljem je nastala Komedija o ARTU. Zanimivo je tudi dejstvo, da je scenografijo za predstavo napisal Matija Kovač, danes celjski župan. Miha Firšt je s komedijo, ki je v bistru prežeta z dejstvi o svetovni kulturi, v svet arta potegnil šentjursko občinstvo. Uspelo mu je tudi, da so na steni glasbene šole razstavljena svetovno znana slikarska dela, od Moneta pa vse do PIcassa, ki je v Šentjurju razstavil najslavnejšo sliko Mono Lizo. Vsaj tako so si lahko gledalci predstavljali prazno stojalo z imenom umetniškega dela in avtorja.

Na koncu pa se mu je zahvalila tudi organizatorica dogodka Kvirina M. Zupanc: “Hvala, Miha, da si razlog za nova spoznanja in odpiranje novih vprašanj o umetnosti, ki je res temeljna sestavina izpolnjenega bivanja.” Za konec pa so organizatorji pripravili lokalne kulinarične prigrizke, ki so nastali izpod rok Tanje Gobec. (Jure Godler)

Sorodne novice

Bučn’ce prvič pod kostanji v Zgornjem trgu

Jure Godler

Zmagovalne ilustracije članicam likovnega študijskega krožka

Jure Godler

Jumbo plakat na razstavni Kocki

Jure Godler

Buč’nce, a z upoštevanjem ukrepov

Jure Godler

Klopco z dotrajano barvo spremenili v klavir

Jure Godler

S filmskimi popevkami pričarali romantiko

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več