14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

V muzejsko noč s Komedijo o ARTU

Šentjur, 17. 6. 2023 – Poletna muzejska noč je vseslovenska kulturna akcija muzejev in galerij, ki vedno poteka tretjo soboto v mesecu juniju. Na ta dan muzeji in galerije odprejo svoja vrata obiskovalcem in odpiralni čas podaljšajo v noč. Pod okriljem Razvojne agencije Kozjansko so dogodek še nadgradili in v goste povabili Miha Firšta s predstavo Komedija o ARTU. Firšt je študiral kontrabas na Akademiji za glasbo v Ljubljani, Umetniški univerzi v Gradcu in Glasbeni akademiji v Zagrebu. Kot renomiran glasbenik sodeluje s številnimi glasbenimi sestavi – z berlinskimi simfoniki, zagrebškimi solisti, zagrebško filharmonijo, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in številnimi drugimi. Instrument pa poučuje v glasbenih šolah v Ljubljani in Škofji Loki.

Umetnost skozi smeh

Od leta 2019 je tudi direktor Hiše kulture Celje in ravno pod njihovim okriljem je nastala Komedija o ARTU. Zanimivo je tudi dejstvo, da je scenografijo za predstavo napisal Matija Kovač, danes celjski župan. Miha Firšt je s komedijo, ki je v bistru prežeta z dejstvi o svetovni kulturi, v svet arta potegnil šentjursko občinstvo. Uspelo mu je tudi, da so na steni glasbene šole razstavljena svetovno znana slikarska dela, od Moneta pa vse do PIcassa, ki je v Šentjurju razstavil najslavnejšo sliko Mono Lizo. Vsaj tako so si lahko gledalci predstavljali prazno stojalo z imenom umetniškega dela in avtorja.

Na koncu pa se mu je zahvalila tudi organizatorica dogodka Kvirina M. Zupanc: “Hvala, Miha, da si razlog za nova spoznanja in odpiranje novih vprašanj o umetnosti, ki je res temeljna sestavina izpolnjenega bivanja.” Za konec pa so organizatorji pripravili lokalne kulinarične prigrizke, ki so nastali izpod rok Tanje Gobec. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zmagovalne ilustracije članicam likovnega študijskega krožka

Jure Godler

Jumbo plakat na razstavni Kocki

Jure Godler

Buč’nce, a z upoštevanjem ukrepov

Jure Godler

Klopco z dotrajano barvo spremenili v klavir

Jure Godler

S filmskimi popevkami pričarali romantiko

Jure Godler

Prihaja metropolitansko Šentjursko poletje!

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več