18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

V ponedeljek se znova za osnovnošolce odpirajo šolske duri

Šentjur, 19. 2. 2021 – V naši državi se počasi rahljajo ukrepi za preprečevanje pandemije z novim koronavirusom. Tudi na pritisk številnih staršev je vlada končno zrahljala ukrepe in v ponedeljek se bodo prvi triadi učencev pridružili še ostali učenci do devetega razreda. Ti bodo po nekaj mesecih znova prestopili duri vseh osnovnih šol in podružnic v Šentjurju. Osnovnih šol je pri nas šest, imamo tudi štiri podružnice.

Donedavni potres, ki je imel epicenter v Petrinji, pa je povzročil tudi nekaj škode na šolskih objektih. Največ škode je utrpela Podružnična osnovna šola Kalobje. Škodo na objeku šole, ki je stara 100 let, si je že pred časom ogledala komisija Uprave za zaščito in reševanje iz Ministrstva RS za obrambo. Pregledali so tudi stavbo, v kateri domujeta šola in vrtec na Kalobju ter Občini Šentjur predlagali natančnejši pregled stropnih konstrukcij zaradi nastanka manjših razpok (cca. 0,5 mm). Komisija je ugotovila, da se preventivno raje ne uporablja prvo nadstropje in podstrešje, saj je to potrebno sanacijskih del.

Občina Šentjur je že v fazi pridobivanja ponudb k izboru zunanjega izvajalca, ki bo opravil priporočeni poseg in v naslednjem tednu bo izbrani ponudnik opravil predpisana dela – na podalgi katerih bo pregledana stropna konstrukcija in izdelano poročilo o statiki stavbe. Na podlagi teh ugotovitev pa bo občina ukrepala tudi dalje.

Zaradi preventivnih ukrepov so začasne prostore dobili vrtčevski otroci kar v sosednjih prostorih PGD Kalobje, tretji in četrti razredi pa se bodo preselili iz prvega nadstropja v pritličje. Prav tako se bo v prostore PGD začasno preselila tudi šolska kuhinja, kjer bodo za šolarje pripravljali malice. Vse vrtčevske in šolske aktivnosti bodo tako tekle nemoteno. POŠ Kalobje obiskuje 11 učencev, pouk pa se izvaja kombinirano – prvi in drugi razred skupaj ter tretji in peti skupaj. V četrtem razredu pa nimajo sploh učencev. Vrtec na Kalobju od 2. do 6. leta starosti obiskuje 18 otrok.

Pobuda za nove prostore

Na Občino Šentjur pa je bila 18. 2. 2021 naslovljena tudi pisna pobuda občinskega svetnika Zdravka Hribernika. Ta ugotavlja, da je stavba v “takšnem stanju, da več ne omogoča varnega izvajanja pouka in vrtčevskega varstva,” ter da je stavba nevarna za vse, ki se v njej nahajajo. Občinski svetnik je zapisal tudi, da so bila sredstva za predvideno gradnjo nove šole že predvidena v proračunu 2014, ki pa so v naslednjem proračunu občine 2015 “izginila” (verjetno prerazporejena na druge proračunske postavke opp).

V pobudi je zapisal, da se že v okviru sprejetja proračuna Občine Šentjur za leti 2021 in 2022 v NRP ponovno vključi projekt POŠ Kalobje – nadomestna gradnja z vrtcem in telovadnico in da se zagotovijo sredstva v isti višini kot leta 2014 – 1.625.000 evrov. Prav tako je predlagal v pisni pobudi, da se ta projekt prijavi na javni razpis za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v RS v naslednjem proračunskem obdobju.

Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, pa je potrdil, da so bila sredstva res predvidena za gradnjo POŠ Kalobje zaradi tega, ker je Občina Šentjur takrat šolo prijavila na državni javni razpis. (Razpisov zadnjih 10 let ni bilo.) Vendar na tem razpisu ni bila uspešna, saj je eden izmed pomembnih kriterijev točkovanja tudi ta, koliko otrok obiskuje šolo. Dodal je, da bodo na državni razpis prijavili sanacijo tiste šole oz. vrtca, kjer bodo s projektom dobili največ točk in bili uspešni pri sofinanciranju s strani države. Obljublja pa, da bodo POŠ Kalobje sanirali v skladu z navodili gradbene stroke in s tem predvidenim postopkom. Novogradnja objekta pa je v občinskem dolgoročnem razvojnem programu, v Načrt razvojnih programov Občine Šentjur pa bo dodana, ko bo brojekt dobil sofinanciranje. (Jure Godler)

Sorodne novice

Izjava za javnost: Država zagotovila sredstva za POŠ Kalobje

Jure Godler

Občinski svet Šentjur: Kalobška šola čaka na “mimobežnico”

Jure Godler

V sklopu odprli kar štiri lokalne ceste

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več