21.7 C
Šentjur pri Celju
15/06/2024
sentjur.net

V spomin Mirku Kovaču

Danes nas je presenetila vest, da je preminul dolgoletni član SDS – Slovenska demokratska stranka Mirko Kovač iz Planine pri Sevnici. Bil je neumoren v svojem podjetju, domačem kraju in vedno porpravljen pomagati posameznikom ali lokalni skupnosti.

S svojo aktivno vlogo kot krajan Planine je v preteklosti pustil močan pečat. Bil prokurist podjetje Asfalt Kovač iz Planinske vasi in je več let del dobička vlagal v obnovo kulturnozgodovinske dediščine v kraju. Ker mu ni bilo vseeno za zgodovinske objekte, ki propadajo pred očmi krajanov, država pa je na tem področju storila premalo oziroma javnih sredstev ni bilo nikoli dovolj, da bi lahko številne zgodovinske objekte rešili pred propadom, se je v več primerih odločil, da bo pomagal z finančnimi sredstvi. Tako so s sredstvi podjetja prebarvali zvonik sv. Miklavža v Planinski vasi, zvonik sv. Marjete na Planini pri Sevnici. Na cerkvi sv. Vida v Šentvidu pri Planini so obnovili zvonik, prebarvali fasado župnišča in cerkve ter obnovili oporni zid. Na cerkvi sv. Križa nad Planino so obnovili zvonik in fasade ter s pomočjo krajanov uredili tudi cestni dostop

Mirko Kovač je prepoznal probleme v kraju, ki so se dotikali vseh občanov. Tako je bil leta 2010 inciator postavitve elektronskih opozorilnih prometnih znakov, ki so povečali varnost udeležencev v prometu v samem kraju Planina. Prispeval je za čiščenje trga, zelenic, ureditev avtobusne postaje in novo asfaltno prevleko. Kasneje je financiral novo avtobusno postajališče v Planinski vasi.

Oktobra 2010 se je na Kovačevo pobudo zbral ustanovni zbor Gibanja za občino Planina, ki je imel cilj, da Planina postane samostojna občina. Ima tudi veliko zaslug za razširjenje vrednot slovenske osamosvojitve in je bil vseskozi velik podpornik programu Slovenske demokratske stranke.

Svojcem izrekamo iskrene sožalje. (OO SDS Šentjur)

Sorodne novice

Namesto v oglase – v prenovo cerkva

Jure Godler

Nuša Derenda zapela Mirku Kovaču

Jure Godler

Obnovljena Cerkev sv. Vida zasijala

Jure Godler

Kovač sprožil postopke za javno presojo

Jure Godler

Prenovili avtobusno postajališče

Jure Godler

Pobarvali že tretji zvonik

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več