15.4 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Vprašanje poplavne varnosti in navezovalne ceste na eni mizi

obcina-sestanekŠentjur, 30. 8. 2016 – Na pobudo župana mag. Marka Diacija so se v Šentjurju včeraj, v torek, 30. avgusta, sestali predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo ter Direkcije RS za vode. Tema pogovorov je bila možnost sodelovanja na projektih, ki jih v Občini Šentjur že dalj časa načrtujejo.

Na območju naše občine se namreč stikata projekta izgradnje navezovalne ceste Dramlje–Šentjur ter nadaljevanje protipoplavnih ukrepov ob Voglajni – faza D (suhi zadrževalnik voda v Črnolici). Pobudo za iskanje sinergijskih učinkov v obeh projektih je v ločenih sestankih s predstavniki obeh organov Diaci podal že pred časom, včeraj so v Šentjurju opravili prve skupne pogovore. Župan je pri tem poudaril, da je bil projekt navezovalne ceste Dramlje–Šentjur leta 2013 uvrščen v Načrt razvojnih programov državnega proračuna.

Občina Šentjur je zato pred kratkim v okviru zbiranja pripomb na Resolucijo o nacionalnem razvoju prometa v RS na Ministrstvo za infrastrukturo poslala pobudo celotnega Območja razvojnega partnerstva Obsotelja in Kozanskega, da se k projektu izvedbe navezovalne ceste pristopi čim prej, ter da se s tem v skladu uvrsti v terminski plan priprave v obdobju 2016–2018. Kot je namreč poudaril župan Diaci, so bile potrebne aktivnosti za ta projekt izvedene že v obdobju 2007–2013.

Že 2011 je bil sprejet tudi Občinski podrobni prostorski načrt Občine Šentjur za izgradnjo suhega zadrževalnika visokih voda Voglajne v Črnolici. Glede na to, da je okviru gradnje zadrževalnika predviden tudi potek navezovalne ceste, je smotrno, da se iščejo skupne rešitve pristojnih tako za ceste kot za vode. Občina Šentjur je to že izpostavljala na ločenih pogovorih, včeraj pa so se predstavniki obeh direkcij z vodstvom občine pogovorili o protokolih priprave skupne dokumentacije.

Prav tako je župan s predstavniki Direkcije RS za vode ločeno pregledal projekt faze C izvedbe protipoplavnih ukrepov ob Voglajni s pritoki, ki ga pripravlja občina. S predstavniki Direkcije RS za ceste pa so podrobno pregledali stanje nekaterih odsekov državnih cest, kjer se načrtujejo oziroma izvajajo dela. V postopku je tako razpis za sanacijo mostu »pri Zikošek«, za kar je občina direkciji že posredovala potrebne podatke, razpis za izvajalca del je v teku. Za sanacijo odseka Loke–Ledinščica je v pripravi razpis za izvajalca del, že je izbran nadzorni inženir. Za izgradnjo pločnika Stopče je prav tako izbran nadzorni inženir, trenutno se pridobivajo zemljišča na območju gradnje, v oktobru lahko pričakujemo razpis za izvedbo. Na cesti Dole–Ponikva se poleg vzdrževalnih del v okviru obnove železniške proge v Dolgi Gori projektira tudi obnova odsekov ceste na relacijah 4.000 m–4.700 m in 5.360 m–8.500 m.  Pri projektu asfaltiranja ceste Planina–Sevnica je bila vložena revizija na izbor nadzornega inženirja. Občina Šentjur je sicer pripravila in predložila tudi projekt za ureditev križišča pri Aspari in ureditev ceste s pločnikom proti naselju Jakob. Občina je že predložila tudi projektno dokumentacjio za izgradnjo krožišča pri Ipavčevem kulturnem centru ter hkratno ureditev parkirnih prostorov. Z obema direkcijama je zagotovljeno sodelovanje pri skupni pripravi projektov, obveščanju ter iskanju racionalnih možnosti. (vir: Občina Šentjur)

Sorodne novice

Hruševec bo varen pred visokimi vodami

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Po mesecu zatišja težki tovornjaki zopet v Šentjurju

ViP

15-letnica uvrstitve projekta v Nacionalni program izgradnje

Jure Godler

Da bo škode na poplavah manj

Jure Godler

Anita Koleša: Poslanec mora biti iz stranke, ki vodi vlado

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več