22.1 C
Šentjur pri Celju
14/06/2021
sentjur.net

Vrata odprle tudi naše šole in vrtec – še vedno strogi ukrepi

Šentjur, 18. 5. 2020 – Naše šole in vrtci so po več kot dveh mesecih odprli svoja vrata za šolarje in predšolske otroke. Čeprav se navidez vračamo v normalno – pred koronsko stanje, se morajo zaposleni in otroci držati strogih ukrepov. Kot prvi so šolski prag prestopili otroci prve triade – od prvega do tretjega razreda, ki so svoje sošolce precej pogrešali. Zaradi zagotavljanja navodil, ki so jih šole in vrtci prejeli pred odrtjem in preprečevanja ponovnega izbruha okužb z Covid – 19, pouk poteka precej drugače.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je že 8. 5. 2020 zahtevalo od vzgojno-izobraževalnih zavodov, upoštevajo priporočila za varnost učencev in zaposlenih. Šole so morale priskrbeti razkužila za vstop v šolske prostore, učenci pa si bodo v prihodnjih dneh morali redno umivati roke z milom in vodo oziroma razkuževati z razkužilom za roke. Takšno umivanje pa je obvezno za vsakim dotikanjem kljuk na šolskih vratih, pri odhodu na stranišče, ograje stopnišča in dotikanju drugih površin.

Prav tako se otroci ne smejo dotikati obraza, upoštevati morajo medsebojno razdaljo od 1,5 m do 2 m. Nezaželjeno je tudi zbiranje v skupinah po celotnem šolskem območju. Zaprte prostore je potrebno redno prezračevati. V šolski objekt vstopajo samo učenci in zaposleni, ostali pa le po predhodni najavi, kjer je potrebno obvezno nošenje zaščitnih mask in higiena rok.

Pouk v manjših skupinah

Že zjutraj ob prihodu v šolo so si morali otroci, ki so čakali v kolonah, razkužiti roke in se po šoli gibati po označenih koridorjih. Ob tem pa paziti na predvideno razdaljo do ostalih učencev. Šole so morale razdeliti učence v manjše skupine – do 10 otrok oz. največ 15 otrok. Tako se je po večini naših šol število oddelkov za najmlajše večinoma podvojilo. Zaposleni in učenci, starejši od 12 let, pa morajo nositi vsi zaščitne maske – najmlajšim to ni potrebno. Naslednji teden pa se mogoče v šolo vrnejo tudi devetošolci, pri katerih bodo zaščitne maske obvezne.

Otroci se ne bodo več selili iz učilnice v učilnico, temveč bodo ostali v svoji matični učilnici, ki pa mora biti opremljena z umivalnikom in razkužili ter brisačkami za enkratno uporabo. Učenci morajo sedeti vsak za svojo klopjo in na točno označenem sedežu.

Otroci so seznanjeni in ubogajo

“V praksi je zadeva malo bolj komplicirana, saj je mlajšim težko dopovedati, da se držijo razdalje, da ne smejo na igrala, kotiček itd. Imamo srečo, da imamo dovolj prostora in so učenci upoštevali razvrstitev na kosilo, črte na tleh itd.,” nam je zaupala Andreja Ocvirk, ravnateljica OŠ Blaža Kocena Ponikva. Da so ukrepi na papirju bistveno hujši, kot so v resnici, pa nam je povedala Suzana Plemenitaš, ravnateljica dobjanske osnovne šole. “Težav nimamo, pouk poteka normalno, razen, da sedaj v petih namesto v treh oddelkih,” je še dopolnila Plemenitaševa. Tudi v OŠ Hruševec Šentjur se držijo navodil NIJZ – razkužujejo roke, označbe na tleh, držijo se predpisane razdalje, doda ravnatelj Robert Gajšek.

Tudi v OŠ Slivnica pri Celju je bil današnji dan precej naporen in velik organizacijski zalogaj, nam je zaupala ravnateljica Marjeta Košak. V šoli so morali iz drugih in tretjih razredov narediti dva oddelka, medtem ko so prvčki ostali v enem, saj jih je samo 12. “Pozna se, da so nekatere otroke starši dobro podučili o novih ukrepih in so se o tem pogovarjali, pri nekaterih pa se pozna, da jih niso, zato je bila kar težka uporaba socialne distance,” je še dopolnila ravnateljica.

Igrali bi se skupaj

Tudi v Dramljah je ravnateljica Mirjana Aužner ugotavljala, da so otroci v prihodu v šolo bili apatični in čakali navodila učiteljev. “Po izjavah učiteljic so bili zelo pridni, sedeli so pri miru na svojih mestih in se niso upali približati drug drugemu. V začetku so se zelo trudili upoštevati pravila,” nam je zaupala ravnateljica. “Že med odmorom pa se je videlo, da jih vleče skupaj. Glede na to, da je v šoli zdaj le tretjina vseh učencev, imamo še dovolj prostora v jedilnici in tudi med kosilom ni bilo večjih težav. Ko pa so učenci ostali v oddelkih podaljšanega bivanja, pa je bilo težko obdržati potrebno razdaljo med njimi, saj so bili zelo željni druženja in skupne igre, še posebej, ko so prišli na zunanje površine. Učitelji pa pravijo, da kar je res najbolj “grenko”,  je prepoved igre, ker najmlajši neprestano sprašujejo, kdaj in kako bi se lahko skupaj igrali in iščejo vse mogoče bližnjice,” je še dodala

Učenci pa so večinoma vsi prišli prvi dan v šolo – v Hruševcu, Dobju in Ponikvi sta manjkala le po dva učenca prve triade. “Učenci bistveno bolj razumejo smiselnost ukrepov, kot smo pričakovali. Veliko vedo o virusu, vedo, kaj je dovoljeno, iščejo rešitve, ki jim bodo omogočale igro,” je dodala Plemenitaševa. “Na začetek pouka prve triade smo se pripravljali že cel prejšnji teden skupaj z učitelji razrednega pouka, da smo zagotovili ustrezne pogoje za učence,” nam je zaupal ravnatelj OŠ Franja Malgaja Šentjur, Jure Radišek. “Otroke smo že takoj seznanili z novimi pravili in presenečen sem, kako dobre odzive učencev in staršev smo dobili. Opaziti pa je, da so otroci manj razposajeni kot ponavadi in da so v teh mesecih, ko ni bilo pouka, precej bolj dozoreli,” je nadaljeval Radišek.

Tudi težave

Robert Gajšek je izpostavil tudi problem šolskih likvidnostnih sredstev. Kuharice, ki kuhajo kosila, so plačane iz sredstev, ki se na šolskem računu naberejo od kosil in jih šola zaračunava staršem. Ker se zaradi zaprtja šol in tudi kuhinj ni kuhalo, posledično iz tega naslova ni bilo prihodkov. Zato imajo šole velike probleme z zagotavljanjem denarja za plače. “Plače za šolske kuharje so problem na vseh šolah. V Malgaju smo ponudili kosila in malice tudi za otroke, ki ne obiskujejo pouka v šoli, lahko pa se naročijo na šolsko kosilo, le šoli je potrebno prej javiti,” je dodal še Jure Radišek. V njegovi – največji šentjurski šoli – je iz sedmih razredov prve triade nastalo kar 14 novih razredov. Kadrovski manjko pa so zapolnili z učitelji iz predmetne stopnje, ki so prevzeli del izobraževalnega pouka, vezanega na njihovo profesijo.

So pa ravnatelji izpostavili tudi nekaj težav, s katerimi se soočajo. “Ker so deljeni na skupine, potrebujemo več kadra – nekateri sedaj delajo malo na daljavo malo v živo, več je dežurstev, nove razporeditve tehničnega osebja, kar za sabo potegne veliko organizacijskega dela,” nam je zaupala Ocvirkova, ki pa tudi pričakuje bolj pester naslednji teden, ko se morda v šolske klopi vrnejo tudi devetošolci. Izpostavila je tudi pomanjkanje učiteljev in če se bodo naslednji teden delili tudi devetošolci, morajo učitelji opraviti dvojne ure. Nedorečeno je, tudi če se učitelj zaradi zdravstvenih razlogov ne more vrniti na delovno mesto in je ta edini učitelj za določen predmet za šolo.

Vrata odprl tudi vrtec

V vse enote Vrtca Šentjur je vpisanih 778 otrok. Ukrepi, ki jih je predpisal Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa so kar nekaj sivih las povzoričili tudi ravnateljici vrtca Betki Jelen. “Takoj ko smo bili seznanjeni z ukrepi, sem sklicala ožji del sodelavcev in skupaj smo pripravili plan za vrnitev otrok v oddelke,” nam je povedala Jelenova. Priporočila inštituta so omejila število otrok v posameznem oddelku na 8 – za tiste najmlajše (v normalnih okoliščinah 14), ter na 10 (v normalnih okoliščinah 21). “Že po prvih prijavah otrok smo ugotovili, da vseh ne bomo mogli sprejeti nazaj v vrtec, zato smo zaprosili starše, da če imajo možnost, da otroke obdržijo še doma, naj se te možnosti na našo prošnjo tudi poslužijo,” je povedala ravnateljica. Starši so nekaj otrok obdržali doma in s tem omogočili vrtcu, da se drži predpisanih omejitev.

S pomanjkanjem prostora je ravnateljica na rednih sestankih župana, mag. Marka Diacija, tudi seznanila. V pomoč bi vrtcu stopile tudi osnovne šole, ki bi jim odstopile prostore, vendar bi v tem primeru tudi v vrtcu zmanjkalo strokovnih sodelavk – vgojiteljic. Ravnateljica Betka Jelen je dodala, da jih je zjutraj pričakalo radostni smeh in vzdušje otrok, ki so po dveh mesecih znova prestopili prag vrtcev. Tudi v vrtcih veljajo ukrepi, roke si redno razkužujejo, na igrišču in igralnicah se igrajo v prej določenih conah, mehke igrače so odstranili, ostale pa bodo redno razkuževali …  Še vedno pa velja pravilo – da v vrtec hodijo le zdravi otroci. Zahvalila se je tudi vzgojiteljici – strokovni sodelavki, ki je prostovoljno v času epidemije pazila na dva malčka, ki nista imela varstva na svojem domu.

Komentiramo

Kot je rekel znani matematik in astronom Galileo Galilei – Eppur si muove (in vendar se vrti, opp). Šentjurske šole in vrtec moramo pohvaliti, saj so se večinoma odlično prilagodile novim načinom dela in zdravstvenim ukrepom. Tudi prvi pokoronski dan je bil za vse težak, saj so morale šole in vrtec pripraviti nove razporede in urnike. Prav tako so svojo nalogo dobro odigrali tudi starši, ki so večinoma svoje malčke pripravili na nov način dela. Vsi pa iskreno verjamemo, da se bo kmalu vrnil čas, ko se ne bomo več bali stikov z bližnjimi in bo vse tako, kot je bilo nekoč. (Jure Godler, fotografije OŠ Hruševec Šentjur in OŠ Dobje)

Sorodne novice

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Občinski praznik brez omenjanja besede, ki visi nad nami

Jure Godler

Župan sprejel odličnjake pod posebnimi ukrepi

Jure Godler

Koronavirus COVID-19: splošne informacije in preventivni nasveti

Jure Godler

Prejeli smo: Učenci OŠ Franja Malgaja delovali preventivno

Jure Godler

Cvet devetošolcev na županovem sprejemu

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več