18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Pomen gibanja otrok v zimskem času

Pomen gibanja za otrokov razvoj v predšolskem obdobju je najpomembnejše področje, ki ga moramo omogočiti otroku. V vrtcu Šentjur se tega dobro zavedamo, zato gibalne dejavnosti načrtujemo v notranjih prostorih in zunaj v naravi, v vseh letnih časih. Sedaj v zimskem času, ko je zapadel prvi sneg, so aktivnosti v vseh enotah vrtca Šentjur potekale na snegu. Otroci se zelo radi igrajo na snegu, hodijo oz. gazijo po snegu, kar za njih predstavlja napor, pri tem pa krepijo vse mišice in razvijajo koordinacijo celega telesa. Še posebej se radi kepajo, kotalijo in prenašajo kepe, gradijo snežake,… Prav tako so otroci pridobivali spretnosti pri »lopatkanju« na snegu.

Pozimi manj gibanja

Opažamo, da se otroci v zimskem času manj gibajo zunaj, mogoče ker se hitreje stemni in ne želijo biti zunaj, ko je temno, morda je starše strah, da se bo njihov otrok prehladil. Vendar pa je za zdrav otrokov razvoj in njihovo odpornost zelo pomembno vsakodnevno gibanje in gibalne aktivnosti tudi v zimskem času zunaj. Čas bivanja zunaj prilagodite glede na mraz, intenzivnost aktivnosti in starost otrok. Otrok bo, poleg gibalnih aktivnosti, spoznaval naravo v povsem drugačni luči in njene značilnosti v vseh letnih časih ter si s tem nabiral bogate izkušnje.

Zakaj otroku omogočiti gibanje:

  • ker imajo zimski športi in igre na snegu na otrokovo psihofizično zdravje izjemno pozitiven vpliv;
  • ker krepimo imunski sistem in telesno kondicijo, motorične spretnosti ter gibalne sposobnosti;
  • ker ohranjamo in razvijamo sposobnosti: vzdržljivost, moč, gibljivost, koordinacijo in ravnotežje.

Zato v zimskih mesecih priporočamo, da otroku omogočite vsaj pol ure vsakodnevnega bivanja na prostem. S tem boste naredili tudi nekaj zase, največ pa za otroka, saj bo pozitivna klima v odnosu do otroka zelo ugodno vplivala na razpoloženje cele družine. Kot spodbudo predlagava krajše sprehode, ki so lahko posebni tudi v temi, s svetilko v roki. Ker smo zdravi in mrazu smo kos »Vsi veselo v zimo belo«. (Zapisali vzgojiteljici: Marija Kolar in Nina Raček)

Sorodne novice

Počastitev spomina na partizansko bolnico Zima

Jure Godler

Prejeli smo: Na Veselem vrtiljaku 2022 tudi naši otroci

Jure Godler

Barvita jesen v Vrtcu Šentjur

Jure Godler

Vrata odprle tudi naše šole in vrtec – še vedno strogi ukrepi

Jure Godler

Ujeli premetene tatove goriva iz tovornjakov

Jure Godler

Naj v naših mamah bo vedno pomlad

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več