14.5 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel

Šentjur, 20. 4. 2018 – Eden največjih umov, ki so živeli na Zemlji, Albert Einstein je dejal: “Če na Zemlji izgine zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot štiri leta. Brez čebel ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali in ni več ljudi.” Tega se zavedajo tudi v Čebelarskem društvu Šentjur, ki vsako leto v sklopu Šentjurjevega odpre vrata šentjurskega učnega čebelnjaka tudi obiskovalcem. Prvi dan – v petek – so povabili v čebelnjak vrtčevske skupine, ki so si ogledale domovanje čebel in poslušale zanimivo razlago čebelarja Jake Hladnika in Mirka Gajška o življenju in navadah čebel. Čebelnjak si je ogledalo kar sedem vrtčevskih skupin.

Nekaj otrok si je izborilo, da so se oblekli v čebelarsko obleko, na koncu pa so z največjim veseljem prigriznili medenim dobrotam, ki so jih pripravili za male obiskovalce v Čebelarskem društvu Šentjur. Točenja medu pa tokrat organizatorji niso mogli izvesti, ker ga še ni. So si pa otroci ogledali, kako čebele nabirajo medičino in cvetni prah. “Letošnje leto je bila boljša letina od prejšnje sezone, zato je bilo preživetje čebeljih družin večje kot leto povprej. V Občini Šentjur se zelo trudijo, saj se okolica zasaja z medovitimi rastlinami in drevesi, naloga čebelarjev pa je, da osveščamo ljudi, da te rastline sejejo in zmanjšujejo uporabo fitofarmacevtskih sredstev,” je povedala Mihaela Kotnik, predsednica ČD Šentjur.

Slovenski čebelarji pa so dosegli, da se je 20. maj določil za svetovni dan čebel. “Ta praznik bomo obeležili tudi v Čebelarskem društvu Šentjur, 12. maja pri čebelnjaku, pričakujemo pa tudi mednarodno udeležbo,” nam je še zaupala predsednica društva. (Jure Godler)

Sorodne novice

Optimistično in medovito v leto 2022

Tjaša Ferlež

Z otroškimi risbicami proslavili svetovni dan čebel

Jure Godler

Šentjurski čebelnjak s sodobnim načinom nadzora prirasta

Jure Godler

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več