14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Vse župnije v občini po novem v eni dekaniji

Celje, 21. september 2021 – Z novim celjskim škofom Maksimilijanom Matjažem je v škofijo prišlo kar nekaj osvežitev. Po številnih premestitvah čez poletje, lokalna cerkev v jesen vstopa s preoblikovanjem dekanij. Dekanije so cerkvene enote znotraj škofije, ki združujejo okrog deset župnij – od tod ime dekanija. Župnije v občinah Šentjur in Dobje so bile do sedaj razdeljene med tri dekanije Kozjanskega naddekanata. Župnije Dramlje, Kalobje, Ponikva, Slivnica pri Celju, Šentjur in Žusem so spadale v dekanijo Šmarje pri Jelšah, župnije Dobje, Planina pri Sevnici, Šentvid pri Planini in Prevorje pa v dekanijo Kozje.

Škof Matjaž je z ekipo v preteklih dneh združil nekatere dekanije, kar je njihovo število s prvotnih enajst zmanjšalo na pet. Kot so zapisali na škofiji, so spremembe v skladu z vizijo razvoja škofije. Vse naše župnije po novem tako spadajo pod eno dekanijo, in sicer Dekanijo Kozje-Rogatec-Šmarje pri Jelšah. Za dekana je bil imenovan novi šmarski župnik Damjan Ratajc, prodekan bo pater Ernest Benko iz Olimja.

Sorodne novice

Na Ponikvi že 18. srečanje kmetov

Jure Godler

Revija cerkvenih pevskih zborov na Kalobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več