25.4 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Z dobrodelnostjo tudi do lepših praznikov

Prevorje, 9. 1. 2018 – Socialne stiske so vse bolj »glasne« tudi na Šentjurskem. Ljudje, ki iščejo pomoč, vse pogosteje trkajo na vrata dobrodelnih ustanov. Ena takšnih je Karitas Prevorje, ki samostojno deluje že štiri leta. V kraju je začela delovati v času tamkajšnjega bivanja patra Karla Gržana. Takrat so dostavili prvo pošiljko prehrane, ki jo je sprejela vodja tamkajšnje podružnične šole Marija Frece Perc in spravila v njeno telovadnico.

Seveda, kot pravi Perčeva, je morala to tudi razdeliti med krajane in to se je zgodilo kar nekajkrat. Zaradi njene prezaposlenosti je ves ta čas iskala nekoga, ki bi prevzel to humanitarno delo. Pri Neveki Antlej iz Dobja pri Lesičnem je končno našla posluh. Antlejeva je postala vodilna prostovoljka v tem kraju. Prevorjanom, ki se znajdejo v takšnih in drugačnih stiskah, predvsem socialnih, je vedno bolj na razpolago, saj so spoznali, da ima izrazit čut do človeškega dostojanstva.

Antlejeva ima na seznamu okoli 50 gospodinjstev, kar pomeni več kot 130 oseb, ki zaprosijo za pomoč. Nekaj jih je tudi iz sosednjih KS. V minulem letu so med drugim zelo veliko pomagali invalidni osebi na domu, kar predstavlja preko 450 ur.

Polepšala praznike

V prazničnem decembru pa ima sočutnost, naj bo v materialnem ali samo pogovornem smislu še prav posebno težo. Ranljivim skupinam, kot so starejši, osamljeni in invalidi, prazniki prinašajo večkrat travme, kot veselje. V tem zavedanju se je Antlejeva napotila na okoli 15 domov in polepšala praznične trenutke. V decembru so se Prevorjani izkazali tudi pri zbiranju peciva za Miklavževo obdarovanje, za kar jim je Antlejeva zelo hvaležna. Natehtali so 35 kg sladkih dobrot, kar je največ do sedaj.

Hrano so zbirali tudi pri trgovini Hofer v Šentjurju, kjer so dobri ljudje tudi marsikaj darovali v »Karitasov« voziček. Sicer si svojega prostovoljnega dela ne zna predstavljati brez pomoči Albine in Mirka Pajka, domačega župnika Marka Šramla in Marije Frece Perc. Zahvaljuje se tudi ekipi Obzorja duha, novinarju Petru Peršetu in tudi vsem ostalim medijem. Antlejeva poudarja tudi lepo in pristno sodelovanje z občinsko in krajevno organizacijo RK ter CSD Šentjur. Vse to ji daje poguma za vnaprej, največje plačilo pa zanjo pomenijo izrazi hvaležnosti in sreče ljudi, ki po njeni zaslugi spoznajo, da niso pozabljeni. Antlejeva ob novem letu želi vsem ljudem, tako tistim, ki znajo del sebe in del svoje srčnosti podariti drugim, kot tistim, ki to sprejmejo z odprtimi rokami in dušo, veliko zadovoljstva, sreče, predvsem pa zdravja.

(Majda Rezec)

 

Sorodne novice

Zvezdina svojo oddajo z gosti posnela v IKC

Jure Godler

Ne štejejo le materialne dobrine, štejejo  tudi pogovori

Majda Rezec

Darujte: šentjurski govedorejci v pomoč družinama Guzej in Škorjak

ViP

Obiskali Marijo na sv. Višarjah

Majda Rezec

Dan najlepših sanj izpolnil željo šentjurske virtuozinje

Jure Godler

Družba Petrol za šentjurske gasilce

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več