13.6 C
Šentjur pri Celju
24/09/2020
sentjur.net

Z Emo Pipifilipi zaključujejo evropski projekt

Šentjur, 11. 4. 2018 – Tudi učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so se udeleželili dvoletnega projekta Učenja evropske raznolikosti – spoštovanje večkulturnosti, večjezičnosti, manjšin in migracij v EU – projekt EU4Me. Projekt na šoli poteka od 1. septembra 2016 do 31. avgusta 2018 v okviru Centra za politološke raziskave na FDV Univerze v Ljubljani in je del programa Erasmus+. “Glavni cilj projekta je poučevati, učiti se in razpravljati o trenutno ključnih tematikah v okviru Evropske unije, o večkulturnosti, večjezičnosti, manjšinah in migracijah med učenkami in učenci osnovnih šol ter učitelji v sodelovanju s strokovnjaki s področja političnih znanosti, evropskih študij, edukacijskih študij, obramboslovja, komunikologije, prava, jezikoslovja in sociologije,” so zapisali na spletni strani šole.

Aktivnosti projekta bodo vključevale tri seminarje za učitelje, 14 delavnic za učence, 14 dogodkov na osnovnih šolah ter dva dogodka v Ljubljani. Projekt EU4Me tako združuje trajnost dobrih praks ter razvoj novih učnih orodij in pristopov. V projekt pa so na šoli vključili tudi otroško predstavo Ema Pipifilipi, ki jo je napisala Marie Blazejovsky. Režiserke igralno-plesne predstave so bile kar tri: Laura Senger Jakončič, Alenka Žolgar Jakopič in Ksenija Steblovnik Rak. Otroška predstava, ki je bila na letošnjem srečanju otroških gledaliških skupin izbrana za regijsko srečanje, govori o galebu, ki se ni hotel imenovati Ema, kot vsi ostali galebi, ampak je hotel biti nekaj posebnega, zato se je poimenoval PipiFilipi in odšel po svetu. “V svetu spozna, kdo je, kaj mu pomeni družina, in spozna tudi, da je tudi svet ena velika družina. Spozna, da je vsako bitje na tem svetu nekaj posebnega in da smo si hkrati v mnogočem podobni. Vsi potrebujemo ljubezen, varnost, prijatelje, razumevanje, spoštovanje, sprejemanje. Vsak izmed nas pa je rad tudi nekaj posebnega. In ravno sprejemanje teh naših posebnosti in različnosti bogati naša življenja,” nam je še zaupala Laura Senger Jakončič.

Predstavo, ki so jo ponovno uprizorili v sredo, sta si ogledala tudi predavatelja s FDV Meta Novak in Damjan Lajh. Učenci razredne stopnje so prirpavili razstavo likovnih izdelkov v starem delu šole, učenci četrtih in petih razredov pa razstavo 2 svetova na istem planetu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Devetošolci z improvizirano valeto zaključili šolo

Jure Godler

OŠ Franja Malgaja Šentjur: Štiri obletnice in proslava

Jure Godler

Gostom iz projekta pripravili številna presenečenja

Jure Godler

Erasmus + “Spregovorimo o tleh”

Jure Godler

Osnovna šola Dobje na Danskem

ViP

Galebi Eme poleteli na državno srečanje otroških gledaliških skupin

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več