5.9 C
Šentjur pri Celju
25/02/2021
sentjur.net

Z njegovimi aforizmi so počastili spomin na literata

Šentjur, 29. junij 2019 – Na vrtu Ipavčeve hiše so člani Literarnega društva Šentjur pripravili literarni večer. V goste so povabili kantavtorja Danija Bedrača in Simono Kropec. Bedrač je slovenski pesnik in kantavtor, nekateri pa se ga spomnijo tudi kot vodjo nekdanje skupine Kladivo, konj & voda in skupine Aletheia, v kateri sedaj občasno nastopa v duetu s Simono Kropec. Izdal je več kot deset plošč – tako vinilk, zgoščenk kot kaset. Živi in dela v Celju. Zadnja leta pa se tudi pojavlja na samostojnih nastopih ali pa v duetu, kot smo ga lahko videli pod prijetno senco Ipavčeve lipe. Je tudi član Literarnega društva Šentjur, “če ga še niso izključili, ker ni podaljšal članstva,” je hudomušno pripomnil. Skupaj s Kropčevo sta pripravila literarno-glasbeni uvod v literarni večer z naslovom Daljave s Simono in Danijem.

V sproščenem vzdušju sta prepevala predvsem lastne avtorske skladbe. Po njunem koncertu pa je zbrane nagovorila predsednica šentjurskih literatov Lučka Palir. Poudarila je, da je bil namen literarnega večera, da se spomnijo preminulega šentjurskega literata Jožeta Mastnaka Marjana – JMM, kot se je podpisoval pod svojimi deli. Ravno dan prej je bila obletnica njegove smrti, zato so mu posvetili večer njegovih aforizmov. Nekaj zbranih literatov se je opogumilo in prebralo nekaj aforizmov iz njegove zadnje pesniške zbirke Mastn(i)akovi aforizmi. V njegovi zadnji literarni knjižici je bilo zbranih 366 žgečklivih kratkih zapisov, ki so dve leti po njegovi smrti še vedno aktualni. Marsikateri pa je med poslušalci vzbudil nasmeh – grenak ali vesel.

Jure Godler

Sorodne novice

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP

Ta veseli dan kulture – Do Lune in nazaj

Tjaša Ferlež

“Povej, kaj bereš te dni”

Jure Godler

V spomin: Jože Mastnak Marjan (1950-2017)

Jure Godler

Dimek prebiral “pozabljene pesmi”

Jure Godler

Mastn(i)akovi aforizmi poželi smeh in kimanje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več