22.6 C
Šentjur pri Celju
25/05/2024
sentjur.net

Z vlakom v kino

Šentjur, 13. 6. 2015 – Ne, naslov Z vlakom v kino ni kakšen naslov iz kronike, temveč izjemno domiseln naslov letnega koncerta Ženskega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Že pri vstopu v dvorano IKC je obiskovalce pričakal fant, opremljen v sprevodniško uniformo ter jih vabil, da se posedejo v dvorani. Ta isti sprevodnik je vodil prvo dejanje koncerta in z žvižgom dal znak, da se koncert lahko začne. “Danes potujemo z vlakom. Z njim se bomo popeljali skozi zgodovino slovenskega filma. Podali se bomo v preteklost, v čas, ko so bili filmi še redkost, njihova glasba pa je v nas pustila neizbrisen pečat,” je uvodoma pozdravila obiskovalce povezovalka prireditve Mojca Zupanc. Ipavke ali “ipike”, kot se je prijel izraz za pevke, so v svoj repertoar vključile pesmi od Kekca, napevov in viž iz filmov Čisto pravi gusar, Ne čakaj na maj, V Ljubljano (naš mali avto) in druge “zimzelene” teme iz “zimzelenih” filmov. Pred vsako zapeto pesmijo pa se je v ozadju odvijal odsek filma, iz katerega je bila skladba. Vse skozi pa jih je spremljala instrumentalna skupina, sestavljena za to priložnost – na bobnih Ines Ljubej, na klavirju Tamara Povh, na kitari Iva Cerkvenik ter na kontrabasu “šentjurski muzikant” Beno Pečar. ŽPZ skladateljev Ipavcev Šentjur pa že leta vodi zborovodkinja Mojca Volavšek, kateri je v letih uspelo zbor pomladiti in pevkam dati tudi mladosten zven.

Povezavo vlaka in koncerta – z izjemo uvoda – so pevke opravičile s tem, da je zgodovina Šentjurja močno povezana z razvojem železnice “Ko je daljnega leta 1846 po južni železnici pripeljal prvi vlak, je v Šentjur prinesel pomemben korak, ki je pripomogel, da se je Šentjur iz trga pričel razvijati v mesto. Zgodovino šentjurske železnice lahko ujamete v Muzeju Južne železnice, ki se nahaja na železniški postaji Šentjur. Poleg ljubljanskega železniškega muzeja je to edini tovrsten muzej Sloveniji. Letos pa imamo še posebno priložnost, da doživimo vožnjo z vlakom malce drugače.” Meseca aprila je namreč znova zasopihala muzejska parna lokomotiva iz leta 1920 in še vedno vozi potnike iz Celja v Podčetrtek.

Iz osrednjega dela letnega koncerta ipik moramo izpostaviti še odlično solistko Živo Selič, ki je odlično odpela skladbo Vsak po svoje iz istoimenskega filma, ter Tajdo Krajnc, ki je na citrah zaigrala Cvetje v jeseni. Pripravljalke programa pa moramo tudi pohvaliti, saj so izvjale izključno skladbe, ki so se pojavile v filmih in se s tem držale redeče niti koncerta, vse skladbe pa so zapele v slovenščini. Rdeče niti pa so se držali tudi gostje koncerta – Mešani pevski zbor Lubnik iz Škofje Loke. Gostje so zapeli uspešnice iz filmov, vendar pretežno v angleščini. Zagotovo pa so potrdili svojo kakovost.

Ipavke so pripravile res odlično uveturo v Šentjursko poletje ter zelo uspešno izkoristile tehnične zmožnosti Ipavčevega kulturnega centra. Za njihov koncert pa le “kapo dol”. (Jure Godler)

 

Sorodne novice

Pesem nas je ohranila, pesmi hvala

Jure Godler

Big band Šentjur navdušil s filmsko glasbo

Jure Godler

Zbori prepevali Ipavčeve skladbe

Jure Godler

Ipavke z uglednimi gosti proslavile prijateljstvo

Jure Godler

Poletna noč z Ipikam

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več