-0.2 C
Šentjur pri Celju
18/01/2021
sentjur.net

Za svetovni dan čebel

Šentjur, 4. 2. 2016 – V okviru akcije “Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet” so našo občino obiskali predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. Občina Šentjur je v letu 2013 pridobila naziv Čebelam prijazna občina. Predstavniki so turnejo po Šentjurju začeli v Dramljah pred okrepčevalnico Čater, sledil je obisk čebelnjaka pri Podružnični osnovni šoli Blagovna. Osrednji del je potekal pred trgovino KEA v Šentjurju, delegacija pa je nato pot nadaljevala na Planino pri Sevnici in zvečer še na Ponikvo. Predstavnikom Čebelarske zveze Slovenije, med katerimi so bili tudi predsednik Boštjan Noč, koordinator dr. Peter Kozmus in član OU ČZS Šentjurčan Andrej Jernej, so pred Supermarketom KEA pripravili pravi kulturni program. Zapeli so pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur. Zbrane je pozdravila Mihaela Kotnik, predsednica Čebelarskega društva Šentjur. Zapeli in zaplesali so otroci Vrtca Šentjur PE Pešnica.

“S tem obiskom podpiramo svetovni dan čebel, ki bi bil po našem predlogu 20. maja. Verjamemo, da bo ta praznik razglasila septembra 2017 tudi OZN,” je povedal predsednik ČZS Boštjan Noč. Poudaril je, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja čebel in za njih je potrebno ustvariti takšne pogoje, da bodo čebele lahko preživele. Predsednik ni mogel mimo aktualne problematike ponarejenega medu v Sloveniji. Kakšen med se pojavlja na trgovskih policah, je stvar nadzora, verjamem pa, da imamo dober nadzor. V tujini je kar 3/4 medu spornega. Najboljša garancija za nakup medu je pri tistemu čebelarju, ki ga potrošnik pozna in mu zaupa.

Delegacija je v sklopu promocije akcije obiskala v dveh mesecih že 128 slovenskih mest. “Stanje na terenu je zelo optimistično ne glede na afero o črnem trgu z zdravili za čebele,” je povedal Noč ter dodal, da nobena analiza medu ni pokazala, da bi bil kakšen slovenski med sporen. Dodal je, da je slovenski med eden najbolj kvalitetnih na svetu. Slovenski čebelar zna pridelati tudi različne vrste medu, kar pa je v tujini neznanka – poznajo le gozni in cvetlični med. Slovenski čebelarji pridelajo 2000 ton medu, kar je pol manj kot ga Slovenci pojemo, res pa je, da se je v zadnjih 10. letih poraba medu podvojila. (Jure Godler)

Sorodne novice

Čebele in čebelarji praznovali svetovni dan čebel

Jure Godler

Prejeli smo: Slovenski tradicionalni zajtrk v CKZ Šentjur

Jure Godler

Angelska nedelja – »Včasih med, danes čokolada«

Tjaša Ferlež

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Ivan Mlaker odprl vrata v svet svojega čebelarjenja

Majda Rezec

Sadili medene rastline

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več