19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Šentjur, 19. 11. 2019 – Knjižnica Šentjur je v okviru sklopa prireditev ob 100-letnici obeležitve dneva smrti Franja Malgaja pripravila bralno značko. Bralna značka je bila namenjena tako osnovnošolcem, kot srednješolcem. Poimenovali pa so jo kar po šentjurskem junaku. “Skrb za domovino je skrb za dediščino naroda, posebej pa za slovenski jezik,” je uvodoma maloštevilno občinstvo v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur pozdravila direktorica Knjižnice Šentjur Tatjana Oset.

V goste so organizatorji povabili nevsakdanji dvojec, ki promovira branje – profesorja dr. Igorja Saksido in slovenskega raperja Roka Trkaja z umetniškim imenom Trkaj. Izvedla sta glasbeno predstavo Kla Kla klasika – kjer sta izbrala slovensko poezijo, predstavila pa jo v rap tehniki. S tem sta poezijo, prežeto z ritmom lažje predstavila otrokom. V njunem nastopu so obiskovalci začutili, kako ‘kul’ je poezija in da klasika še vedno ni za ‘staro šaro’. Klasična poezija je po njunem mnenju še vedno sporočilna in aktualna, a le, če ji znamo prisluhniti in jo pogledati z očmi ljubezni, so zapisali o njunem nastopu organizatorji.

Na koncu nevsakdanje predstave je Trkaj skoval nove pesmi na besede iz občinstva, ki jih je vključil v njih. To mu je šlo tako zelo dobro, da je požel velik val navdušenja. V zadnjem delu prireditve pa sta gosta skupaj z direkotorico Knjižnice Šentjur podelila priznanja bralcem. “Poziv je bil obširen, odziv pa bolj skromen,” je ocenila Tatjana Oset Bralno značko Franjo Malgaj. Izpolnjenih zgibank za bralno značko je organizator prejel 15, vsi ti bralci pa so prejeli tudi priznanja. Poleg izpolnjene zgibanke so seveda ti bralci morali prebrati vsaj tri knjige iz objavljenega seznama del. Direktorica je strnila nekaj misli bralcev o prebranih knjigah. S podelitvijo in skupinsko fotografijo so zaključili prireditev. (Jure Godler)

Sorodne novice

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Predstavili knjigo o Josipu Ipavcu – Slovenski Mozart

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Šentjurčanki Alenki Jovanovski prestižna Veronikina nagrada

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več