25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Zavod Muri svetuje: Kako skrbimo za lastniškega psa

Že 15.000 let živita človek in pes v istem okolju. Verjetno je, da je od vsega začetka pes človeku pomagal pri njegovih dnevnih opravilih, na primer pri lovu. Predvsem pa je pes ves ta čas človeku delal družbo. Tudi danes ni nič drugače. Z izjemo nekaterih, ki kljub temu, da so skrbniki psa zanj ne poskrbijo niti v tej meri, da bi zadostovali njegovim osnovnim potrebam. Ena izmed osnovnih značilnosti psov je prirojen nagon po GIBANJU.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali narekuje več osnovnih stvari, ki jih je NUJNO potrebno zagotoviti. Psu je treba zagotavljati ustrezno prehrano, mlade pse do šestega meseca starosti se hrani vsaj trikrat dnevno, od šestega meseca do enega leta starosti vsaj dvakrat dnevno, odrasle vsaj enkrat dnevno, stalno pa morajo imeti na voljo pitno vodo. Psa je treba redno negovati in odstranjevati zajedavce kot so bolhe, klopi, gliste in trakulje.

Temeljna določila v zvezi z bivališčem psa predpisujejo:

  • da mora bivališče nuditi zaščito pred padavinami, vetrom, mrazom in sončno pripeko,
  • da je treba bivalni prostor redno čistiti in dnevno odstranjevati iztrebke,
  • da mora imeti pes, ki biva zunaj, ustrezen pesjak in uto oziroma drugo enakovredno zavetje,
  • da mora imeti pes v primeru, ko je zunanja temperatura nižja od 0 °C, na voljo primerno izoliran bivalni prostor,
  • da morajo imeti psice z mladiči in bolni psi na voljo bivalni prostor, v katerem temperatura ne sme biti nižja od 20 °C.

Dolgotrajno privezovanje

Poudariti moramo, da sodobna doktrina odločno odsvetuje dolgotrajno privezovanje. S takim korenitim posegom v življenje psa, človek psu povzroči cel kup omejitev, ki pri psu povzročajo resne vedenjske spremembe. Znanstveno je dokazano, da pes, ki je stalno privezan, lahko postane agresiven ali začne kazati druge oblike nezaželenega vedenja kot na primer neprestano lajanje, tuljenje in podobno.

Strinjamo se, da morajo biti psi vedno pod nadzorom, kar pa je v neki meri mogoče le s privezom.Vendar, če je pes privezan, mora biti za njegovo neovirano gibanje dolžina verige enaka vsaj trikratni dolžini psa (od smrčka do korena repa), vendar v nobenem primeru ne manj kot tri metre (merjeno pri tleh). Pes ne sme biti privezan z zatezno, bodečo ali pretesno ovratnico. Še enkrat pa poudarjamo, da ravno dolgotrajno privezovanje psa privede v različna nezaželena stanja, ki se odražajo tudi v agresivnosti do ostalih.

Zato je prav, da se vsi lastniki, ki trajno omejujejo gibanje svojih psov s privezi 24 ur na dan, vse življenje psa, vprašajo, ali je takšno početje sprejemljivo. In nenazadnje, zakaj so sploh lastniki psa, če zanj niso zmožni poskrbeti v tej meri, da bi mu omogočili ustrezno gibanje in ga vsaj enkrat dnevno peljali na sprehod? S sprehodi namreč postopoma poskrbimo tudi za ustrezno socializacijo psa, ne glede na njegovo starost.

Dimenzije pesjakov

Pesjak z uto mora biti vsaj dimenzij, kot so navedene v tabeli:

Teža psa Minimalna površina
pesjaka
Minimalna višina
pesjaka
Minimalna širina
pesjaka
do 24 kg 6,0 m2 1,8 m 2,0 m
od 24 do 28 kg 7,0 m2 1,8 m 2,0 m
od 28 do 32 kg 8,0 m2 1,8 m 2,0 m
nad 32 8,5 m2 1,8 m 2,0 m

Pasja uta mora biti dovolj velika, da pes v njej lahko brez napora leže, vstane in se obrne. Predpisane minimalnedimenzije pasje ute so:

Velikost psa – plečna višina v centimetrih Velikost ute (širina x globina x višina) v cm
do 55 cm 100 x 60 x 55
od 56 do 65 cm 150 x 100 x 70
nad 65 cm 170 – 180 x 120 x 85

Uta mora biti dvoprostorska, ustrezno izolirana in dvignjena od tal.

Ob nepravilnostih obvestite inšpektorat

V primeru, da zaradi zdravstvenih ali drugih utemeljenih razlogov svojemu psu ne morete zagotoviti ustreznega gibanja, nas lahko kontaktirate na telefon 070/85-11-66. S skupnimi močmi bomo poiskali ugodno rešitev.

V kolikor ste priča neustreznemu ravnanju s psi, mačkami ali drugimi živalmi ste dolžni o tem obvestiti pristojni inšpektorat UVHVVR (Urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), OE Celje, Ljubljanska 1/a, 3000 Celje. Prijavo lahko pošljete povsem anonimno, vsebuje pa naj točen naslov, kjer žival biva ter fotografijo trenutnega stanja. V kolikor potrebujete pomoč pri prijavi se lahko obrnete tudi na naš Zavod Muri.

Za konec pa vam v razmislek ponujamo še dejstvo, da velja pes za enega izmed bolj inteligentnih živali in potrebuje raznolik vsakdan. Predstavljajte si sebe, kako vas nekdo v mladosti posede pred televizor, nato pa vam vrti en in isti dolgočasen program, vsak dan do jeseni vašega življenja.  Ljudje imamo službo, knjige, televizijo, internet  … Psi pa imajo nas in sprehode. To je njegovo okno v svet, priložnost za razvedrilo, za druženje z nami in morda še s kom drugim, priložnost za igro, za spoznavanje sveta.

Pri tem pa ne pozabimo na čistočo in v urbanem naselju pobirajmo iztrebke svojih psov. K sreči živimo zelo blizu naravi, zato je najprimernejše sprehajanje psov ravno tam, kjer tudi psom najbolj odgovarja – to je v naravi. (Zavod Muri) 

Sorodne novice

Šentjurski gasilci po zahtevnem terenu rešili Reksija

Jure Godler

Na OŠ Dramlje imamo novega »sošolca« Jacka!

Jure Godler

Veterinarska bolnica Šentjur v novih prostorih

Jure Godler

Iz Gorice peš prodorno do cilja: slivniški planinci osvojili Triglav

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več