0.7 C
Šentjur
15/12/2019
sentjur.net

Zborovala šentjurska gasilska zveza

Dobje, 13. 4. 2016 – V Kulturnem domu Dobje so se na seji Gasilske zveze Šentjur zbrali delegati vseh šentjurskih prostovoljnih gasilskih društev ter številni povabljenci. Po državni in gasilski himni, ki so jo zapeli pevci Vokalne skupine 7 de’ci, je sejo otvoril podpredsednik Gasilske zveze Slovenije in predsednik Gasilske zveze Šentjur Janko Cerkvenik ter pozdravil vse viskoke goste. Kot prvi je zbrane gasilce nagovoril predsednik PGD Dobje Branko Uduč, ki je tudi vodil skupščino. Predstavil je delovanje društva, ki kljub temu, da je društvo v Občini Dobje, sodeluje v GZ Šentjur. Cerkvenik je izpostavil, da je GZS lani praznovala 60-letnico, izdala zbornik, organizirala večjo vajo in svečano akademijo ter dan gasilca na Planini pri Sevnici. Vse naloge, ki se tičejo obveze zveze – od izobraževanja do dela z mladimi – so člani vestno in skrbno izvajali.

Poveljnik GZŠ Martin Cmok je predstavil letno statistiko v številkah. Zveza je pripravila tudi tečaje za izobraževanje gasilcev, ki jih je končalo kar 189 operativnih gasilcev. Tekmovanja GZŠ se je udeležilo 83 ekip, od tega se je regijskega tekmovanja udeležilo 23 ekip, kar 7 pa jih je bilo dovolj dobrih za državno tekmovanje, ki bo letos v mesecu juniju v Kopru. Imeli so tudi 56 intervencij, kar je bistveno manj kot pred leti, vendar so bile te toliko bolj zahtevne. Izpostavil je tri težke intervencije na območju enote Kalobje, katerih pa vzrok za nastanek požara še vedno ni znan. Vsa društva so pripravila vaje za članice in člane, kar nekaj društev pa je pripravilo večjo vajo. Izpostavil je vajo ob 60-letnici GZŠ v mesecu maju, kjer so brez napovedanega časa aktivirali vse gasilske enote, sodelovala pa je tudi PGE Celje z lestvijo. Vaja je imela namen ugotoviti reakcijski čas enot, v kolikor bi se na našem območju dogodila takšna nesreča. Društva dosegajo iz leta v leto več točk pri točkovanju društev, kar je odraz dobrega vodenja društev. Pohvalil je tudi delo z mladino in veterani. Finančno poročilo je predstavil kar predsednik. Zveza je skupaj prejela 139.296 EUR, za delovanje in dotacije društev pa porabila 124.481 EUR.

Gasilska zveza Šentjur bo tudi v prihodnje izvajala podoben progam kot doslej. Predsednik Cerkevnik je izpostavil dve okrogli obletnici – 40-letnico PGD Dobje in 30-letnico PGD Dolga Gora. Temu posledično bodo izvedli nekaj predvidenih nabav za obe društvi. V letošnjem letu pričakujejo malo več sredstev, 164.419 EUR. Stoški delovanja društev se enormno povečujejo, zatrdil pa je, da je to zadnje leto, ko ima GZŠ takšno obliko dotacij, kot so jo prakticirali doslej. V zvezi s tem pa predsednik pričakuje, da se bodo tudi postavke v občinskem proračunu preoblikovale v finančnem smislu. Prisotne je pozdravil tudi podpoveljnik GZS Zvonko Glažar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Slavnostni zaključek 150-letnice Gasilske zveze Slovenije

Tjaša Ferlež

Eksplozija v drameljski šoli!

Tjaša Ferlež

Slivničani 12. v državi

Tjaša Ferlež

150-letnica gasilstva na Slovenskem

Tjaša Ferlež

Skupščina Gasilske zveze Šentjur

Tjaša Ferlež

Bron in zlato civilne zaščite Andreji Tisel in Janku Cerkveniku

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več