24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

20 let Folklornega društva Sveti Štefan

Sveti Štefan, 28. 12. 2021 – Prvi plesni koraki folkloristov Folklornega društva (FD) Sveti Štefan so se začeli julija 2001 pri cerkvi svete Ane na Babni gori, ko je Konjeniško društvo Sveti Štefan ob tradicionalnem žegnanju konj imelo veselico. Takrat so na odru zavrteli prvi pari, na pobudo Milene Razpotnik.

Prvi plesalci in tudi ustanovni člani društva so bili Robert Samec, Ljubica Samec, Martin Slatenšek, Marjana Bračko, Branko Cesar, Brigita Cesar, Zdenka Vitasovič, Jože Vitasovič, Vinko Čavž, Frida Čavž,  Marjana Bevc, Mihaeil Koštomaj in Vinko in Slavica Čavž. S harmoniko jih je spremljal Mirko Bevc. Od takrat dalje se je skupina plesalcev tedensko sestajala in še isto leto nastopila z venčkom En hribček bom kupil na gasilski veselici v Svetem Štefanu. Z diatonično harmoniko jih je takrat spremljal Branko Vitasovič.

Starejši in mlajši

Ob 20. obletnici društva so se odločili, da posnamejo video koncert. »Smo društvo, v katerem plešemo starejši in mlajši. Trenutno je aktivno 10 parov, z diatonično harmoniko nas na vajah in nastopih spremlja Eva Šolinc. Namen društva je razvijati folklorno dejavnost in prikazati ljudsko izročilo čim večjemu številu gledalcev. Družijo nas vrednote, kot so prijateljstvo, družabnost in veselje do plesa, petja in druženja«, pove Martin Slatenšek, predsednik društva.

V teh letih so izvedli številne nastope, tudi izven Slovenije. Vsako leto se udeležijo  medobčinskega tekmovanja folklornih skupin v organizaciji Javnega zavoda za kulturno dejavnost občine Šmarje pri Jelšah. Letno so izvedli 20 nastopov. Leta 2009 so bili v Makedoniji, na mednarodnem folklornem festivalu v mestu Kičevo, na Hrvaškem 2011 na mednarodnem festivalu Zeljarijada v kraju Vidovec, leta 2013 pa so gostovali pri prijateljih Češka Beseda Zagreb v Zagrebu.

Ohcet po starem

Igro Ohcet po starem, katere tekst je napisal Karel Artiček, so prvič zaigrali leta 2010 v prepolni domači dvorani nato pa še v sosednjih krajih. Na harmoniko je igral Franček Žurej, ki je z Artičkom igral na več kot 300 ohcetih. Že čez štiri leta so na Svetem Štefanu prvič odigrali drugo igro Jaz pa k vojakom grem, katere tekst je napisal tudi Karel Artiček.

Folklorno društvo  že zadnjih nekaj  let aktivno sodeluje tudi na koncertih po vsej Sloveniji in tudi izven nje, ki jih v sodelovanju prirejajo Ansambel Klemna Rošer, Ansabel Glas, Leopold Pungečar (nečak Lojzeta Slaka) in ostala družina Slak. Na koncertih plešemo in prikazujemo domače običaje in kmečka opravila.

Na koncertu 20. letnice so odplesali splet štajerskih plesov En hribček bom kupil, avtorice Milene Razpotnik, to je njihov prvi naučen valček in z njim se še vedno radi z veseljem predstavijo. Zelo priljubljena spleta v društvu sta tudi Zvijanje kače in Dobro jutro ljubca moja, katere avtor je Branko Fuchs. Mentorja v društvu sta od leta 2007  Marjana Bračko in Srečko Krajnčan.

20 skupnih let

»S ponosom, veseljem in hvaležnostjo se spominjamo vseh teh 20 skupnih let uspešnega sodelovanja in ustvarjanja. Želimo nadaljevati začrtano pot v upanju, da nas še naprej spremlja vztrajnost, srčnost in dobra volja in naj bo to leto, ki je pred nami, še eno uspešno in prijetno. Na koncu bi se zahvalil za pomoč pri izvedbi koncerta; občini Šmarje pri Jelšah, krajevni skupnosti (KS) Sveti Štefan in Prostovoljnemu gasilskemu društvu Sveti Štefan«, se je zahvalil Slatenšek.

Za 20. let delovanja sta jim čestitala dr. vet. Matija Čakš, župan občine Šmarje pri Jelšah in Ivan Žaberl, predsednik krajevne skupnosti Sveti Štefan in jim zaželela, da se čim prej predstavijo s svojimi plesi na domačem odru pred polno dvorano. (Piše: Milenka Blažević, foto: Danijel Berden)

Sorodne novice

Lep večer ob praznovanju 20-letnice etno muzikantov Slamjeki

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let? Res? Toliko je že?

Jure Godler

Na odrskih deskah bo igra Sinoči na vasi

Milenka Blažević

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler

Vse najboljše, naš Dom starejših Šentjur

Jure Godler

Občina Dobje ponosno zaključila drugo desetletje obstoja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več