17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

45 let Moškega pevskega zbora Planina

Šentvid pri Planini, 16. 11. 2014 – MoPZ Planina je bil ustanovljen leta 1969 na pobudo takratnega kulturnega organizatorja Ludvika Senice, kot sekcija Prosvetnega društva Planina. Ustanovni člani so bili Stane Jazbec, Srečko Vouk in Janez Šmid ter ostali. Vodja zbora je bil Stane Jazbec, dirigentka pa Franja Jazbinšek, ki je poučevala z vmesnimi presledki do leta 1992, ko je zbor prevzel današnji dirigent Matej Romih. Prvo leto so vadili v prostorih Gasilskega doma, kasneje v prostorih zdravstvenega doma, zadnja leta pa vadijo v prostorih KS Planina pri Sevnici. Pravijo, da se je v njihovih vrstah v teh 45 letih zvrstilo blizu 100 pevcev, danes pa jih zbor šteje 13. Zadovoljni so, da se je v zadnjem času pridružilo še nekaj mladih pevcev, kar je dober obet za delovanje zbora še naprej. “Kdor ima pesem v srcu, ima vedno nekaj, kar lahko da …,” so zapisali člani zbora na praznovanju visokega jubileja petja v soboto v Kulturnem domu v Šentvidu pri Planini. “Ustvarjenih je bilo mnogo čudovitih pesmi, kar zvesti pevci planinskega zbora s pridom počnejo še danes,” jih je napovedala Polonca Jazbinšek. Pevci pa so povabili v goste tudi šentjursko-dobjansko vokalno skupino Grič ter klapo Šmarnca, ki se ne imenuje po cvetici, ampak po tisti “največji rož’ci, ki pomladi cveti, jeseni pa rodi …”

“Starostna struktura našega zbora ne izgleda, da smo dočakali 45. let,” se je pošalil predsednik zbora Ludvik Vouk. Zahvalil se je ustanovnim članom, aktivnim članom in tudi zborovodji Mateju Romihu, ki jih vodi že celih 22 let. V tem času so dosegli boljšo kvaliteto in še vedno vsi uživajo tako pri petju kot tudi po vajah, kjer občasno skuhajo tudi kakšno klobaso. Izrazil je zadovoljstvo ob tem, da so se zboru pridružili še novi mladi pevci tudi s Kalobja in iz Dobja. Izpostavil je tudi sodelovanje pevcev v združenem moškem zboru ter projektu Ipavčevih pesmi, ki so jih skupaj posneli in izdali na zgoščenki. Nekdanja vodja izpostave JSKD Anita Koleša, danes državnozborska poslanka, je opravila še eno nekdanjo nalogo – razdelila je Gallusova priznanja za zvestobo pevski skupini. Srebrno priznanje so prejeli Miran Jazbinšek, Marko Jazbec, Franci Kolar, Primož Krajnc, Matej Romih, Alojz Šeško, Simon Tisel in predsednik Ludvik Vouk. Zlato priznanje je prejel Anton Tisel, Franci Špan pa častno Gallusovo priznanje. Ob koncu koncerta so fantom čestitali tudi številni predstavniki okoliških kulturnih društev in tako zaokrožili obletnico zbora. (Jure Godler)

Sorodne novice

Po potresu so imeli polne roke dela tudi naši gasilci

Tjaša Ferlež

Abraham in njegovi pevci zapeli v Šentvidu pri Planini

Tjaša Ferlež

Moja domovina v zborovski pesmi

Jure Godler

Odstirali bodo nove ubranosti

Jure Godler

Udar strele zanetil gospodarsko poslopje

Jure Godler

Zapeli glasovno, tudi znakovno

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več