24.1 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Moja domovina v zborovski pesmi

Šentjur, 19. 10. 2019 – V sklopu Malgajevega leta sta Ženski pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur in Domoljubno društvo Franja Malgaja Šentjur pripravila koncert domoljubnih pesmi. Koncert so poimenovali Franjo Malgaj – Moja domovina. Žal pa je Ipavčev kulturni center Šentjur bil poln le do polovice. Rdeča nit so bile koroške pesmi in pesmi o domovini. Prve so na oder Ipavčega kulturnega centra Šentjur stopile Ipavke, ki jih vodi Mojca Volavšek. Zapele so tri pesmi – med njimi tudi občinsko himno Domovino.

Organizatorice so povabile tudi goste – Dravograjski sekstet in Mešani pevski zbor Ludvika Viternika iz Strojnske reke. Predvsem prvi od gostov so navdušili z odličnimi izvedbami skladb. Kot zadnji so nastopili domačini Moški pevski zbor skladateljev Ipavcev Šentjur. Tokrat jih je zaradi odsotnosti zborovodij vodil Matej Romih. Zaključili so s skupno pesmijo Naši mejniki, za katero je besedilo napisal Rudolf Maister, katerega častnik je bil tudi Franjo Malgaj.

Organizatorji koncerta so domiselno rešili tudi vmesno napovedovanje. V Franja Malgaja se je opremil Luka Žerjav in namesto napovedovanja pisal in bral iz “svojega” dnevnika. Odlomki iz dnevnika so popestrili prireditev, saj so izražali misli mladega Šentjurčana, ki se je na svojo pest odpravil branit severno mejo svoje domovine in tam zanjo tudi padel. (Jure Godler)

Sorodne novice

Regijsko priznanje za najboljšo moško vlogo prejel Luka Žerjav

Jure Godler

Pesem nas je ohranila, pesmi hvala

Jure Godler

Dobili urejeno posodobljeno učilnico na prostem

Jure Godler

Prejeli smo: Franjo Malgaj spet na severni meji

Jure Godler

Zaključek bralne značke: Kultura od glave do repa

Jure Godler

Franjo Malgaj v številnih podobah na Ipavčevi paleti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več