3.6 C
Šentjur pri Celju
30/11/2021
sentjur.net

Po potresu so imeli polne roke dela tudi naši gasilci

Šentvid pri Planini, 29. 12. 2020 – Območje Petrinje na Hrvaškem je v torek, 29. decembra zatresel potres z magnitudo 6,3 ki ga je bilo mogoče čutiti tudi  po vsej Sloveniji. Potres je okoli 12.20 zelo vznemiril tudi mnoge Šentjurčane, ki poročajo o močnem tresenju tal. Po za zdaj znanih podatkih je bil epicenter v bližini Siska oziroma devet kilometrov zahodno od Siska, okoli Petrinje, kjer so se tla tresla že dan pred torkom. Tokrat naj bi šlo za potres z magnitudo 6,3 na globini 10 kilometrov. Vse povsod lahko spremljamo o dramatičnih razmerah v mestu, o ogromni materialni škodi, kot kaže pa je tudi ogromno ranjenih, nekaj ljudi pa je pri potresu izgubilo tudi življenje.

Nekaj škode je vseeno bilo

Po dosedanjih podatkih potres  generalno v Sloveniji ni povzročil večje škode. Na območju občin Šentjur in Dobje so nekajkrat posredovali tudi gasilci, kjer so škodo zabeležili na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš.

  • Potres je v Šentvidu pri Planini poškodoval župnišče in župnijsko cerkev, kjer je podrl dva dimnika in poškodoval 75 kvadratov strehe. Prav tako pa naj bi potres posledice pustil tudi v notranjosti župnišča, kjer naj bi popokale prav vse stene. Na intervenciji je posredovalo 15 gasilcev.
  • Enako je bilo tudi v Dobju, kjer je potres močno prizadel stanovanjsko hišo, kjer se je podrl dimnik. Gasilci so morali sanirati in pokriti 15 kvadratov. Na intervenciji je posredovalo 10 gasilcev.
  • Posredovati so morali tudi gasilci PGD Šentjur. Posredovali so na stavbi nasproti zdravstvenega doma v Šentjurju, kjer se je porušil dimnik. Posredovalo je okoli 13gasilcev, poškodovane pa je bilo okoli 20 kvadratov strehe.

Po zadnjih informacijah je potres povsod pustil kakšno sled. V Gorici pri Slivnici, so zaznali razpoke v Kulturnem domu in stanovanju nad kulturnim domom.

Po potresu je nagajalo še vreme

Skupaj so gasilci opravili kar 76 intervencijskih ur za svoje delo. Delo, ki so ga opravili je bilo izjemno nevarno, pri čemer je bilo potrebno veliko previdnosti, zbranosti in osebne varnosti.  Poudariti je treba, da so gasilci na vseh intervencijah imeli delo na višini, za katero so se morali vezati in biti še posebej previdni, saj je bil dostop do poškodovane točke strm in res težko dostopen. Za piko na i, pa je bilo tukaj še vreme, ki z svojim močnim vetrom in dežjem nikakor ni gasilcem dela olajšalo, ampak ga samo še bolj poslabšalo.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Peka kostanja bi lahko bila usodna za dedka

Jure Godler

Mitja Markovič: »Župnijo vidim kot tim«

ViP

V slivniški župniji dve 400-letnici

ViP

Gasilska vaja: Reševali poškodovane iz Hotela Žonta

Tjaša Ferlež

Občinski svet Šentjur: Kalobška šola čaka na “mimobežnico”

Jure Godler

Poziv občanom, ki so utrpeli škodo ob potresu 29. 12. 2020

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več