21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Balkonsko cvetje je okras vsake hiše

Šentjur, 12. 4. 2014 – “Barve v domove vlivajo veselje, nasmeh in prijetno razpoloženje,” je vodilna misel že tradicionalne prireditve Dnevi balkonskega cvetja pri Vrtnarstvu Valner. V soboto se je ponovno trlo obiskovalcev, ki bodo okrasili svoje domove. Vrtnarstvo Valner sodeluje s priznano tržno znamko Kiepenkerl Profi-Line in že lani so začeli nadgrajevati novo znamko Volmary. “Novost, ki se pojavlja zadnja leta, je ta, da se poleg okrasnih rastlin sadijo tudi zelišča, ki dišijo. Zanimivo je tudi to, da so letos hit dišeče pelargonije, prejšnja leta dokaj neprodajana rastlina,” je povedala Klavdija Valner Jovan. Pravi hit so rastline, ki dišijo po pinji, po kokakoli, limoni, po pomaranči. Te rastline se sadijo na balkone in ob božanju omamno dišijo. Poleg teh pa je še vedno veliko zanimanje za klasično balkonsko cvetje. “Ne bi se znala odločiti, katera barva je letos popularna, in izbiro prepuščamo ljudem in njihovemu okusu,” je dodala Valner Jovanova. Zadnja leta so popularne tudi trave med balkonskim rastlinjem.

Pri Vrtnarstvu Valner so organizirali tudi predavanja oziroma nasvete kupcem. Za to so uporabili že tradicionalne strokovnjake na tem področju Draga Jančiča, Ireno Vizjak in Slavka Zgonca. Letos bodo organizirali tudi svetovanja v mesecu maju, kjer bo vsak konec tedna dosegljiv eden strokovnjak, ki bo pomagal strankam pri odločanju in reševanju problemov, prejšnji trojici pa se bo pridrušila tudi Miša Pušenjak. Slednja je strokovanjakinja predvsem na področju zelenjavnih zelišč, Slavko Zgonc strokovnjak na področju škodljivcev in bolezni, Drago Jančič pa je strokovnjak za okrasno cvetje.

Nekaj besed smo spregovorili tudi z Ireno Vizjak, ki je pripravila degustacijo paradižnika in paprik: “Pri degustacijah izpostavljamo predvsem posebnosti. Navaden paradižnik vsak pozna, zdaj pa je priložnost poskusiti še kakšno drugo sorto – recimo črni paradižnik.” Pri paradižniku je izpostavila fitoftoro, bolezen, ki lahko zaključi vegetacijo rastline ter predlagala nakup bolj odpornejših sort. “Avtohtone sorte so vedno “in” in bodo tudi ostale,” je še dodala Vizjakova.

Ob odličnem golažu in glasbi v živo ter kopici obiskovalcev, ki so nosili rože v svoja vozila, lahko sobotno dopoldne ocenimo kot zelo uspešno. (J. G.)

Sorodne novice

Dan zelišč na Vrtnariji Valner

Jure Godler

Kulinarično doživetje na Dnevih balkonskega cvetja

Jure Godler

Dnevi balkonskega cvetja ponovno uspešnica

Jure Godler

Desetletje paradižnikov in paprik

Jure Godler

Naj na vrtu zadiši po zeliščih

Jure Godler

Čas je za balkonske cvetice

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več