19.8 C
Šentjur pri Celju
14/07/2024
sentjur.net

Biseri gora z Gorazdom Goriškom

Šentjur, 9. 12. 2016 – Planinska društva iz Šentjurja, Slivnice pri Celju in Dramelj so v soorganizaciji Knjižnice Šentjur pripravila prav posebno snidenje v šentjurskem Ipavčevem kulturnem centru. S pogovornim večerom z gostom Gorazdom Goriškom so planinci proslavili mednarodni dan gora, in sicer kar dva dni pred uradnim dnem – 11. decembrom. Mednarodni dan gora so v OZN razglasili že leta 2o03 od takrat pa planinska društva in PZS pripravljate različne dogodke, kjer slavijo alpsko književnost in kulturo. S tem namenom pa so si uvodoma obiskovalci pogovornega večera ogledali kratek film – nagovor generalnega sekretarja Alpske konvencije Markusa Reitererja. Zbrane pa je pozdravila tudi predsednica sveta JZ Knjižnica Šentjur Mira Jazbec.

Nekaj besed predstavitve aktivnosti pa sta si ob obsotnosti predsednika PD Dramlje vzela tudi Silvo Užmah in Miro Rožej, predsednika slivniškega in šentjurskega društva. Teja Peperko je ob tem predstavila svojo magistrsko nalogo z naslovom Družbeni pomen Planinskega doma na Resevni. Osrednji del večera je bil pogovor z Gorazdom Goriškom, avtorjem vodnika Razširjena slovenska planinska pot, ki je je leta 2014 na slovenskem knjižnem sejmu prejel nagrado za najlepšo slovensko poljudno knjigo.

Gorinšek je začel gorski svet spoznavati že v mladih letih v strminah rodnega Kozjanskega, gore pa so mu za vedno ostale v nogah, zato jih je z ženo in kasneje z otroki prehodil po dolgem in počez – od sredogorja, zavarovanih poti in zelo zahtevnih brezpotij do lažjih plezalnih smeri doma in v tujini. Publicistično pot je začel na osrednjem slovenskem gorniškem portalu Gore – ljudje z obsežnimi prispevki o domačih in tujih gorah. Svoja besedila in fotografije objavlja v Planinskem vestniku in drugod, s čimer se je oblikoval v pisca vodnikov, ki imajo v sebi “dušo” legendarnega Tineta Miheliča. Pogovor z njim je spretno vodila Manca Čujež. (Jure Godler)

Sorodne novice

Potovali po deželi tanga in ostrih vršacev

ViP

Slivniški planinci praznovali 30 let

Jure Godler

Po potresnem Nepalu

Jure Godler

Brati gore – skupaj na planinskih poteh

Jure Godler

Za dva groša fantazije po popotresnem Nepalu

Jure Godler

Ko se rodi otrok s posebnimi potrebami

Zoran Borovšak
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več