19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

Za dva groša fantazije po popotresnem Nepalu

Gorica pri Slivnici, 11. 12. 2015 – Z veselim nepalskim pozdravom namaste je goriška svetovljanka Manca Čujež pričela že s petim dobrodelnim potopisom Za dva groša fantazije – Nepal po potresu. Prelepo deželo, za katero pravijo, da je še sonce noče prenehati gledati, je Manca že drugič obiskala 11. oktobra, dobrega pol leta po uničujočem aprilskem potresu v Nepalu z magnitudo 7,9. Z domačinom Sudarsonom Karkijem in slovenskim fotografom Otom Žanom, ki je bil v času potresa v žarišču, je obiskala najbolj prizadete in odročne kraje ter prestolnico Katmandu, ki že počasi okreva tudi s pomočjo slovenskih donatorjev. Ljudje so dobrovoljni in odprtih rok, čeprav jim revščina in zima ne prizanašata, prav tako pa jih pesti tudi pomanjkanje goriv, saj je soseda Indija zaradi političnih sporov z Nepalom že pred nekaj meseci za te surovine popolnoma zaprla mejo.

Kljub temu da potres ni prizanašal ne naravi ne stavbam, so se številne bohotne znamenitosti obdržale na trdih tleh, prav tako pa se niso dali motiti niti veličastni očaki Himalaje, ki še vedno jemljejo dih. A kaj, ko si teh lepot turisti zaradi predsodkov in strahu ne upajo več ogledati ter se jih nevede raje izogibajo. Tudi na to je Manca opozorila in v imenu Nepalcev predala povabilo.

Proti koncu obiska Nepala, si je Manca s pomočjo Sudarsona izpolnila še skrito željo. Obiskala je svetovno znano, 92-letno himalajsko kronistko ameriških korenin Elizabeth Hawley, ki že več kot pol stoletja živi in ustvarja v Nepalu. Čeprav nikoli ni obiskovala gora, je po Mančinih besedah prava planinsko-alpinistična enciklopedija na dveh nogah. Razkrila je svoje spomine o slovenskih alpinistih ter njihovih odpravah v Himalaji. Manca se je srečala tudi z odpravo Vikija Grošlja ter zakoncema Marijo in Andrejem Štremfljem, ki sta prva zakonca, ki sta osvojila vrh Everesta. Okoli 30 obiskovalcev se je počasi vrnilo iz potovanja po Nepalu nazaj v avlo kulturnega doma Gorica pri Slivnici in si postreglo s pravim nepalskim mlečnim čajem. (Vid Palčnik)

 

Dobrodelni potopis Mance Čujež lahko obiščete in mu primaknete kakšen groš fantazije še:
– v ponedeljek, 14. decembra, ob 17.30: Osrednja knjižnica CELJE,
– v torek, 12. januarja, ob 18.00: Knjižnica Prežihov Voranc, LJUBLJANA,
– v četrtek, 14. januarja, ob 18.00: Knjižnica ŠMARJE pri JELŠAH,
– v petek, 22. januarja, ob 18.00: Slovenski planinski muzej, MOJSTRANA,
– v soboto, 30. januarja, ob 20.00: ZAGORJE ob Savi,
– v sredo, 16. marca, ob 18.00: Knjižnica Otona Župančiča, LJUBLJANA.

Sorodne novice

Zdravko Brglez: »V Indiji so vsi med seboj prijatelji.«

Urša Kajba

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

Prejeli smo: S šentjurskimi planinci na Goro Oljko

Jure Godler

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Potovali po deželi tanga in ostrih vršacev

ViP

Najbolj znani slovenski fotograf predaval v Gorici pri Slivnici

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več