13.6 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Potovali po deželi tanga in ostrih vršacev

Šentjur, 21. januar 2020 – Navkljub temu, da so dnevi počitnic nedavno minili, mnogi že zarisujejo plane svojih popotovanj po svetu v novem letu. Predloge, kam zatakniti žebljico na zemljevidu želja, že nekaj sezon ponujajo potopisni večeri Knjižnice Šentjur. Prvi se je v Ipavčevem kulturnem centru zvrstil minuli torek, ko sta v goste prišla Manca in Aleš Ogrin. Manca, popotnica ter novinarka iz Gorice pri Slivnici, ter Aleš, moderator na Radiu Slovenija, sta svet najprej raziskovala vsak zase, ljubitelja gora pa skupna zakonska pot zdaj vodi tudi po zemeljski obli. Kot (pred)poročno potovanje sta si v maju 2019 podarila aktivno doživljanje države, razpotegnjene čez južno polovico Južne Amerike – Argentine. Nemalo kdo si pod tem imenom naslika predvsem prizore tanga in vršace Patagonije, a Argentina je mnogo več kot to.

Slab mesec dolgo potovanje, strnjeno v poldrugo uro potopisa, sta Ogrinova pričela na samem jugu največje argentinske dežele Patagonije ter jo v naslednjih tednih predvsem peš ter z večurnimi avtobusnimi vožnjami osvajala proti severu. Na potopisnem večeru sta s poslušalci delila zgodbe in občutja s trekingov med najvišjimi vrhovi obeh Amerik, voženj skozi puste pokrajine, srečevanja z domačini, pokušanjem argentinske kulinarike ter občutja z največjih mest države, ki je prežeta tudi z evropsko dediščino. Argentina je (drugi) dom tudi številnim Slovencem oz. njihovim potomcem. Ti še vedno negujejo slovensko tradicijo, posebno mesto pa ima Slovenija v Argentini tudi po zaslugi mnogih gorniških in alpinističnih odprav. Med drugim sta se srečala s Petrom Skvarčo, ki že 50 let raziskuje patagonske ledenike ter vodi ledeniški muzej Glaciarum v mestu El Calafate ter v Buenos Airesu pristostvovala oddaji argentinskih Slovencev Okence v Slovenijo. (ViP)

Sorodne novice

Poletje zašpilili s hladno deželo

ViP

Prejeli smo: S šentjurskimi planinci na Goro Oljko

Jure Godler

Z Jasno Tuta so se potepali po Francoski Polineziji

Jure Godler

Najbolj znani slovenski fotograf predaval v Gorici pri Slivnici

ViP

Ko gre družina na izlet za 374 dni

Jure Godler

Nostalgija Severne Koreje

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več