17.2 C
Šentjur pri Celju
24/05/2024
sentjur.net

Borut Pahor na osrednji kulturni slovesnosti

Šentjur, 5. 2. 2017 – Redki so primeri, ko se javnega lokalnega dogodka udeleži kakšen vidnejši predstavnik države. Tokrat nas je na osrednji kulturni slovestnosti ob Prešernovem dnevu obiskal predsednik države Borut Pahor, ki se je odzval vabilu župana občine Šentjur mag. Marku Diaciju. Slovenija je ena izmed redkih držav, ki ima državni praznik in dela prost dan, posvečen kulturi, “zato imamo več razlogov, kulturo pa razumemo kot najpomembnejši gradnik naše istovetnosti in državnosti,” je misel o prazniku nadaljeval predsednik države, ki je bil slavnostni govornik na svečanosti. Poudaril je, da smo Slovenci poleg kulture tudi vojaški in diplomatski narod. Konec koncev smo v zadnjih 100 letih preživeli kar tri vojne – dve svetovni in eno osamosvojitveno. Kot narod pa smo se ohranili predvsem zaradi močne kulture in jezika. Poudaril je tudi, da je prvi pisan zapis besede Slovenci v slovenskem jeziku uporabil Primož Trubar. Ob tej priložnosti pa je našemu županu podaril protokolarno darilo – slovensko zastavo kot priznanje za opravljeno delo in szpodbudo za naprej.

Osrednji del prireditve je bil namenjem tistim posameznikom, skupinam in kulturnim društvom, ki so v preteklem letu dosegli vidnejše uspehe na področju ljubiteljske kulture oz. so sodelovali na regijskih ali državnih srečanjih/tekmovanjih. “S podelitvijo želimo tako dobitnikom kot naši kulturni javnosti sporočiti, da je ljubiteljska kultura izjemnega pomena za našo lokalno skupnost in da se naši pevci, glasbenikiki, pesniki, slikarji, plesalci, igralci in drugi enakovredno umeščajo v širši slovenski kulturni prostor,” je povedala voditeljica in ena od organizatork Nastija Močnik, vodja JSKD Območne izpostave Šentjur. Skupaj s predsednico sveta območne izpostave in Zveze kulturnih društev Šentjur Marijo Rataj sta podelili priznanja sklada oz. knjižne nagrade in zgoščenke, ki jim bodo v pomoč pri nadaljnjem delu.

Nagrajenci

Kot prva je priznanje prejela mlada literatinja Maruša Miheljak, za uvrstitev na regijsko srečanje Festival mlade literature Urška 2016. Na regijsko pevsko tekmovanje Sozvočenja se je uvrstila tudi Vokalna skupina Glasovir, regijskega srečanja ljudskih pevcev in godcev pa so se udeležili pevke in pevci Jesensko cvetje. Na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin se je uvrstil tudi Gledališki krožek OŠ Planina pri Sevnici.

Za uvrstitev na državno srečanje pa so podelili še dve priznanji. Prvo je prejel Teater (nade)budnih mladičev OŠ Franja Malgaja Šentjur, ki se je uvrstil na državno srečanje otroških gledalških skupin Slovenije, ter Mladinska folklorna skupina Lintvar za uvrstitev in sodelovanje na državnem srečanju odraslih folklornih skupin. Slednji pa so tudi na povabilo organizatorjev pripravili kulturni program, v katerem so sodelovali tudi ljudski pevci Jesensko cvetje, “pri čemer je prišlo do enega lepega medgeneracijskega sodelovanja, kar pa seveda vedno in posebej podpiramo,” je zaključila uradni del Močnikova. Skupaj so obiskovalce prireditve – nekateri celo zaradi prezasedenosti niso uspeli priti v dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur – ponesli nazaj v preteklost, sceno pa podkrepili s starimi fotografijami Šentjurja, ki so last zbiratelja Martina Čatra. Himno Republike Slovenije je na začetku prireditve odpel Moški pevski zbor Planina pri Sevnici pod vodstvom zborovodje Mateja Romiha.

Omeniti velja še kratek filmček, v katerem so mladi igralci Teatra (nade)budnih mladičev, ki so tudi prejeli priznanje, skušali kar najbolje odgovoriti na zastavljena vprašanja o kulturi in kulturnem prazniku. Njihovi iskreni odgovori in razmišljanje izven okvirjev odraslih pa so izvabljali salve smeha. Iz njihovih najboljših odgovorov pa lahko razberemo, da sta najbolj kulturna Vladimir Putin in Borut Pahor, niso se uspeli zediniti, ali je 8. febuar praznik zato, ker je takrat France Prešeren umrl ali se rodil ali celo imel god. Na vprašanje, kaj je kultura pa smo slišali tudi odgovor, da se tega v šoli še niso učili. (Jure Godler)

Sorodne novice

Generacija, ki ne ceni svoje zgodovine, je tudi ustvarjati ne more

Jure Godler

Obeležili 80-letnico prihoda XIV. divizije v Dramlje

Tjaša Ferlež

Na šolski proslavi otvorili energetsko sanirano šolo

Jure Godler

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP

Dan upora proti okupatorju z Rock Partyzani

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več