2.4 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Borut Pahor ob letu Josipa Ipavca obiskal Šentjur

Šentjur, 5. 2. 2021 – Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je odzval na povabilo šentjurskega župana mag. Marka Diacija in obiskal Šentjur. Predsednik je pri spomeniku Ipavcem, ob župnišču, najprej posnel z ekipo RTV Slovenija nagovor za posebno oddajo Divja roža in bršljan, ki je posvečena slovenskemu kulturnemu prazniku in 100. obletnici smrti Josipa Ipavca.

Prvi odprl novo knjigo

Župan je predsednika sprejel v Ipavčevi hiši, ki je tudi protokolarni objekt šentjurske občine. Skupaj z ddr. Igorjem Grdino sta ga sprejela v poročni dvorani, kjer je slednji predstavil svojo novo knjigo Slovenski Mozart. Knjigo je avtor tokrat prvič videl natisnjeno ter mu v kratkem času, ki ga je imela trojica zase, opisal tudi delo in opus Josipa Ipavca. Župan Diaci pa je Pahorja seznanil tudi s številnimi aktivnostmi, ki jih bo izvedla občina v okviru praznovanja Josipovega leta. Podaril pa mu je tudi sliko, ki je nastala pod čopičem ponkovške umetnice Bernarde Horvat. Slika ponazarja spominsko obeležje Ipavcev ter del pesmi Slovenec sem.

V časovno zelo odmerjenem obisku je predsednik države obiskal tudi Vrtec Šentjur, enoto Hruševec, in OŠ Hruševec Šentjur. V vrtcu so ga sprejeli otroci in ravnateljica Elizabeta Jelen, v šoli pa ga je sprejel ravnatelj Robert Gajšek. Predsednik je tudi pozdravil otroke, ki so bili ravno na kosilu. Tako vrtčevskim otrokom kot šolarjem pa je gorelo isto veselje, da lahko znova prestopijo prag šole in vrtca ter se družijo s prijatelji, četudi v mehurčku razreda in skupine.

Velik doprinos slovenski glasbi

“Letošnje leto je zelo pomemblo leto za Občino Šentjur, saj je družina Ipavec zelo veliko pripomogla k razvoju Šentjurja in dala velik doprinos Sloveniji na področju glasbene umetnosti. Predsednik RS Borut Pahor je s svojim obiskov pripomogel k prepoznavnosti Josipa Ipavca na slovenskem prostoru. Izkoristili pa smo ga tudi, da je dobil tudi vpogled v vnovični zagon javnega življenja, saj smo šele pred nekaj dnevi začeli hoditi nazaj v šole in vrtce,” je v izjavi za javnost povedal župan mag. Marko Diaci.

“Na šoli zaenkrat zmoremo organizacijo prvega triletja, zmogli bi tudi organizacijo pouka od 6. – 9. razreda. Večje težave pa bi nam povzročila z upoštevanjem epidemioloških ukrepov, organizacija 4. in 5. razreda, saj nimamo dovolj kadra za podaljšano bivanje. Pouk poteka brez težav, nimamo okuženih otrok in tudi testiranja so potekala brez težav in upam, da bomo kmalu dobili tudi cepiva,” je povedal ravnatelj OŠ Hruševec Šentjur, Robert Gajšek.

“Vsi smo presrečni, da se odpira javno življenje in z njim tudi šole in vrtci. Mislim, da je to dobro za otroke in so s tem zadovoljni tudi starši in to je znak, da se razmere epidemije umirjajo. Seveda pa je prelomna točka cepljenje,” je o šolstvu spregovoril tudi Borut Pahor. “Z rodbino Ipavcev sem se že pred leti seznanil, ko sem gledal nadaljevanko po RTV, še kot otrok. Ipavci nas s svojimi skladbami spremljajo skoraj skozi vse življenje. Tudi v predsedniški palači imamo nekaj njihovih skladb, ki jih imamo Slovenci za svoje in jih zelo pogosto slišimo in dostikrat pozabimo, da pripadajo Ipavcem, saj jih imamo za ponarodele,” je še na koncu dodal Pahor. (Jure Godler)

Sorodne novice

Borut Pahor, bivši predsednik, kmalu na trgu dela

Jure Godler

Minister za vzgojo in izobraževanje obiskal tudi Ponikvo

Jure Godler

V novi Kulturni z(a)vezi tudi najvišje državne instance

ViP

Minister Jože Podgoršek obiskal Šentjur

Tjaša Ferlež

Kot simbol mladim prijazne občine zasajena lipa

Jure Godler

SCŠ ob 111. obletnici obiskal predsednik države

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več