18.9 C
Šentjur pri Celju
20/07/2024
sentjur.net

Danes razumeva zaobljubo v dobrem in slabem

Gorica pri Slivnici, 25. 11. 2023 – Zlato poroko sta praznovala Fanika in Konrad (Rado) Planko iz Slivnice. Njuno prehojeno pot je zaznamovalo veliko dobrega, nekaj pa je bilo tudi žalostnih in manj prijetnih trenutkov, za katere sta danes hvaležna. S pomočjo teh njih postajala še bolj močna in strpna drug do drugega. Skupaj sta 25. 11. 2023 dočakala zlato poroko, ki sta jo z domačimi tudi proslavila.

Spoznala sta se oktobra 1973 in se še isto leto – 24. novembra, leta 1973 tudi poročila. Življenje je bilo težko. Živela sta skromno, vendar sta z vztrajnostjo in ljubeznijo premagovala vse ovire. V zakonu so se jima rodili trije otroci. Hčerki Romana in Darinka ter sin Radi. V službo – Železarno Štore je hodil le oče Rado, saj je Fanika morala ostati doma na manjši hriboviti domačiji in skrbeti za onemogla starša, otroke in dom. Najprej so vsi živeli v majhni leseni hiški, a počasi in vztrajno sta zakonca skupaj zgradila novo hišo in gospodarsko poslopje. Kljub eni plači sta zgradila lep dom in tudi otrokom omogočila pot do izobrazbe. Otroci so zrasli in počasi eden za drugim začeli zapuščati dom.

Sreča z vnuki in pravnukom

Ostala sta sama, vendar ne osamljena. Otroci s svojimi družinami se radi vračajo domov in vsi jima pomagajo po svojih najboljših močeh. Imata že pet vnukov. Vnukinjo Majo ter štiri vnuke Denisa, Alena, Marcela in Patrika. Tudi oni so radi hodijo k njima na počitnice, babica Fanika pa jih razvaja s svojimi dobrotami. Starejša vnukinja Maja že ima tudi svojega dojenčka – pravnuka Tima, katerega sta se še posebej razveselila. Fanika je za svojo pričo na zlati poroki izbrala prav vnukinjo Majo. Kot nam je povedala Maja, ima tudi ona zelo lepe spomine na otroštvo pri dedku in babici. »Nikoli nam ni ničesar manjkalo, če smo si zaželeli žgance tudi pozno zvečer, nam jih je babica tudi naredila.« nam je v smehu povedala Maja. Zato je tudi s ponosom sprejela funkcijo njene priče in babici na tako pomemben dan stala ob strani.

Pri hiši je vedno veselo

Ženin Rado, pa si je za svojo pričo izbral prvega zeta Marjana, moža njune hčerke Darinke. Marjanu sta od prvega dne naprej, od kar jih je spoznal postala mama in ata, saj ju tako tudi kliče. Predvsem v atu Radeku je na nek način našel očetovo tolažbo, saj je sam očeta izgubil pri svojih ranih sedemnajstih letih. »Res sem vesel da sem atova priča. Radek je dober človek, po duši pa strasten veseljak, ki rad poje in se veseli. Zato  naša druženja ne minejo brez pesmi.« Tudi vsi vnuki so podedovali ljubezen do petja in glasbe.

Presenečenje

To, da si bosta ob zlati poroki pred Bogom, pričami in sorodniki obnovila poročne zaobljube v cerkvi sv. Urbana, sta zlatoporočenca vedela. Ampak veliko presenečenje je sledilo že pred samim obredom, ko so ju domači pred odhodom v cerkev presenetili in po njiju prišli »na star način« z muzikanti – Trio prijatelji. Ti so jih kasneje pospremili vse do farne cerkve, kjer ju je kapucin Primož Kovač prijazno pozdravil in ju pospremil v cerkev. Obred so s petimi pesmimi dodatno polepšali člani in članice domačega cerkvenega pevskega zbora. Po obnovljenih poročnih zaobljubah je sledila še sveta maša. Čestitkam domačih so se pridružili tudi predstavniki Rdečega križa Slivnica, društva upokojencev Slivnica in Krajevne skupnosti Slivnica. Slavje so nadaljevali na Turistični kmetji Špoljar v Košnici na Prevorju.

Vera, upanje in ljubezen

Ko zlatoporočenca vprašamo po nasvetu za dolg zakon, nam povesta: »Vera, upanje in ljubezen. Veliko se je potrebno pogovarjati, iskati kompromise, se podpirati in sedaj ko nama obema že malo nagaja zdravje, sedaj še bolje razumeva zaobljubo, ki sva si jo izrekla pred petdesetimi leti in jo danes tudi obnovila – v dobrem in slabem.«  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Marica in Franci Hladnik praznovala zlato poroko

Jure Godler

Vse se je začelo na avtobusu in nadaljevalo pod domačo lipo

Tjaša Ferlež

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler

Zlata obletnica zakoncev Mire in Janeza Kline

Jure Godler

Zlatih petdeset Nade in Martina Pungarška

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več