14 C
Šentjur pri Celju
24/09/2023
sentjur.net

Vse se je začelo na avtobusu in nadaljevalo pod domačo lipo

Ponikva, 28. 5. 2023 – V nedeljo je bil za starša, stara starša, prababico in pradedka, upokojenca in zlatoporočenca Mileno in Draga Krajnčan zelo poseben dan. Njuna življenjska pot ju je združila prav na poti v službo, kjer sta se vsakodnevno z avtobusom odpeljala na delo. Milena se je peljala v Šentjur v podjetje Alpos, Drago pa v Celje v podjetje Emo. Drago je iz Tinskega začel zahajati v Javorje iz avtobusa, kjer se je vsak dan podal v hrib v hiško pod lipo. Skupno življenje sta začela z nakupom prvih dveh krav, saj pri hiši niso imeli ničesar razen ljubezni in črne kuhinje. Poleg njiju je v stari hiši živela tudi Milenina mama Marija, ki je Draga od prvega dne imela rada kot svojega otroka.

Življenje pod lipo

Pod staro lipo, sta se razveselila kar dveh hčera in sicer Zdenke leta 1969 in Jelke nekaj mesecev po poroki, s katero sta leta 1973 zapečatila ljubezen. Leta 1975 ju je življenje nagradilo še s hčerko Matejo, ki je dokončno napolnila hiško z otroškim smehom in razigranostjo.

Poleti je po službi zunaj vsak dan čakalo delo. Veliko se je delalo tudi v »tavrhu«, zato je bilo časa preživetega v krogu družine res zelo malo. Več ga je prinesla zima, ki je staro hiško pokrila s snežno odejo, hladni veter pa je pogosto spremljal punce iz šole in njiju iz službe. Premraženi in mokri so se radi posedli na krušno peč, kjer so se dolgo v noč poslušali šale in pesmi, v katerih sta Drago in mama Marija neizmerno uživala.

Ponosna (pra)babica in (pra)dedek

Hčere so rasle in z leti je hiška postajala vse manjša in tesna. S svojim delom in nenehnim odrekanjem sta kupila gorco in poleg nje še vinograd in njivo. Gorco sta dogradila v dvonadstropno hišo, v katero so se vsi skupaj preselili. Prišla je elektrika in voda, a ostalo je še vseeno polno dela in vsakdanjih skrbi. Leta 1989 sta prvič postala stara starša. Rodil se jima je prvi vnuk, katerega sta bila oba neizmerno vesela.

Leta 1991 so se nad njuni življenji zgrnili črni oblaki, saj jih je v začetku maja za vedno zapustila ljubljena mama. Bolečino je omilila vnukinja, ki je konec meseca pogledala na svet s svojimi prekrasnimi modrimi očmi in se jima usidrala globoko v srce. Življenje ju je nagradilo s še dvema vnukinjama in dvema vnukoma. Leto 2015 ju je prvič okronalo za prababico in pradedka, kar sta do danes potrdila že kar šest krat!

Ni bilo lahko, vendar jima je uspelo!

Ko zakonca povprašam po ključnih sestavinah za uspešen zakon, mi odgovorita čisto preprosto v njunem stilu. »Ključno za uspešen zakon je ljubezen, spoštovanje in medsebojno razumevanje. Uspešen zakon ima vedno za seboj tako dobre, kot tudi slabe dni. So dnevi veselja in so dnevi neizmerne žalosti in strahu. A le z roko v roki lahko preživimo oboje.« 

Življenje nikoli ni bilo medeno, naložilo jima je kar nekaj gorja in preizkušenj, ki sta jih z roko v roki preživela ob pogledu na otroke in njun skupni dom. Časi so bili včasih drugačni. Ljudje so morali potrpeti lakoto, izmučenost od dela, ni bilo denarja, večino oblek in obutve je bilo ponošenih ali celo raztrganih. Moral si gledati kaj boš kupil in koliko ti še bo ostalo za gradnjo in »hude čase«. Ni bilo lahko, a bilo je vredno. Imeti en drugega in zdravo družino jima je pomenilo največ.

Praznovanje je bilo presenečeno

Slovesnost ob zlati poroki so jima zakuhali kar domači. Milena in Drago sta sprva šla do župnika in naročila Sv. mašo ob obletnici mamine smrti, ob enem pa sta si želela še eno za njuno zdravje in malo sramežljivo omenila 50 let poroke. Gospod župnik jima je v vsej gneči med birmo in obhajilom obljubil mašo v četrtek popoldan in pri tem je ostalo, dokler nista vnukova žena in župnik stvari vzela v svoje roke. Na Monikino željo, je župnik našel nov termin Svete maše, ki je bil nadvse slavnostna. Zaradi zlatoporočencev je namreč župnik prišel na Sveto Heleno v Javorje in v nedeljo on 12. uri samo za njiju naredil mašo.

Seveda sama nista vedela ničesar, zato je bil šok, ko je bilo treba sedet pred oltar v družbi vseh treh hčera še toliko večji. Cerkev je bila okrašena, kot se spodobi za poroko, namesto prstanov, ki jih ne nosita sta se razveselila poročne sveče, katere govor je vsem malce orosil oči. Ob jubileju jima je po maši čestitala tudi Zdenka Kosaber. Ob prihodu iz cerkve ju je že čakala pogostitev, ki sta jo med mašo na skrivaj pripravila Monikina sestra in njen mož. Mize so se šibile od dobrot, za katere so se zadnje dni resnično trudile njune  hčerke in vnukinji, seveda pa ni manjkal niti kraljičin rumeni muškat, ki domuje pod njuno streho.

Ob zvokih domače glasbe so se pred cerkvijo družili kar lep čas nato pa so se podali proti Ponikvi, kjer so imeli kosilo. Sledilo je praznovanje in druženje ob jedači in pijači, za piko na i pa je prišla še ogromna čudovita torta, ob kateri so ovekovečili spomine, ki bodo še dolgo ostali v spominu.

Če delaš dobro, se ti povrne

»Delaj dobro in dobro se ti bo vrnilo.« In tako se je tudi zgodilo. V nedeljo, so tako lato poročencema  dokazali, da cenijo njuno požrtvovalnost, srčnost in nesebično pomoč, ki jim jo dajeta dan za dnem in resnično so uživali prav vsak trenutek, ko so planirali ta poseben dan. »Iskrena hvala vsem, ki ste pomagali pri pripravi hrane in postrežbi, hvala Jelki za prostor in prelepo okrasitev, hvala Srečku Kegliču za izposojo gasilskih miz, Luki Polenšku za mize in prevleke, domačiji Romih za vino, ga. Heleni in ga. Miciki za čiščenje in pripravo cerkve, gospodu župniku za odlično sodelovanje pri presenečenju ter vsem, ki ste prišli in naredili čudovit dan še lepši.« so ob zaključku še dodali njuni domači. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Zlata poroka: Zjutraj v hlevu, popoldne slavljenca zlate poroke

Jure Godler

Zlata obletnica zakoncev Mire in Janeza Kline

Jure Godler

Zlatih petdeset Nade in Martina Pungarška

Jure Godler

Odprli odsek Javorje-Vinarje

ViP

Klopotec ponovno klopoče

Zoran Borovšak

Martin na star način že šestič

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več