33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Decembrski dnevi: Prazniki niso pravi brez sarmic

Vsi si ob praznikih zaželimo največkrat zdravja in sreče. In kaj je za nas zdravje? Mlajše generacije res veliko ne razmišljajo o zdravju, ker so po večini zdrave. Ko se nam pa začno obračati razne okrogle obletnice pri praznovanju rojstnih dni, si zopet najprej zaželimo sreče in zdravja. Veseli smo, če se počutimo zdravi. Da lahko gremo na daljši hitri sprehod in drug dan nimamo bolečin v nogah. Da osvojimo Rifnik in Resevno brez posebnih treningov. Vzgled naj nam bodo starejši, ki morda šepajo, hodijo s pomočjo palice ali bergel in vseeno vztrajajo.

Da lahko naredimo par počepov, sklec, poskokov, predklonov. Da ne uživamo raznih protibolečinskih tablet redno. Kadar se nam pojavijo resnejše diagnoze, kot sta povišan krvni sladkor ali povišan krvni pritisk in podobno, nam zdravniki poleg rednega jemanja zdravil skoraj zagotovo priporočajo tudi spremembo prehranjevalnih navad in več gibanja ter pitje zadostne količine vode – o tem smo govorili v enem od prejšnjih zapisov.

Ljudje težko spreminjamo svoje navade. Kakršne koli! Tudi, če gre samo za pitje vode. Slišim: »Na tešče pa res ne morem piti vode, nisem žejna, saj spijem dovolj vode.« In jemanje zdravil vzamemo »zdravo za gotovo«, vsa ostala zdravnikova navodila si pa malo prilagodimo. Saj ni tako hudo, da bi morali opustiti prav vse, kar imamo radi. Še vedno bomo lahko gledali televizijo, samo pojdimo na sprehod prej. Informativno oddajo glejmo stoje ob stolu in zraven malo pomigajmo: dvigujmo se na prste, naredimo počepe.

Če imamo radi testenine, kupimo polnozrnate, pirine ali brezglutenske. Skleda solate, ki jo imamo radi, naj bo naš vsakdanji vir vitaminov in vlaknin. Najdimo ravnovesje. Na božični večer pojedina ob polni mizi, drug dan pa sarmice, ki si jih pripravimo vnaprej, da lahko na božični dan malo dlje poležimo, popijemo čaj ali kavo v postelji ob dobri knjigi, skupaj z otroki pogledamo enega izmed tisočih fimov z božično tematiko, gremo na sprehod pred kosilom, poiščemo in odigramo družabno igro v krogu družine.

Sarma

SSJ Decembrski dnevi: Prazniki niso pravi brez sarmic Vsi si ob praznikih zaželimo največkrat zdravja in sreče. In kaj je za nas zdravje? Mlajše generacije res veliko ne razmišljajo o zdravju, ker so po večini zdrave. Ko se nam pa začno obračati razne okrogle obletnice pri praznovanju rojstnih dni, si zopet najprej zaželimo sreče in zdravja. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave: Čas kuhanja oz. pečenja:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

  • glava kislega zelja
  • mleto meso
  • čebula
  • česen
  • mleta rdeča paprika
  • riž
  • jajce
  • začimbe
  • lahko klobasa

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Morda se vam zdi priprava sarm podvig v kuhinji. Sama jih že leta pripravljam na spodaj opisani način. Sarme so dobrodošel obrok po dnevu, ko je na mizi veliko hrane in pojemo preveč. Lahko jih  zamrznemo ali shranimo v hladilniku, kjer so lahko vsaj tri dni. Nato jih naslednji dan po praznovanju samo vzamemo iz skrinje ali hladilnika in postrežemo. Naše telo nam bo hvaležno, da smo mu vnesli vlaknine in kislo zelje, da bo prebava boljša po obilnem prehranjevanju na praznični večer.

Kocen glave kislega zelja in kocene listov izrežemo in na tanko sesekljamo. Položimo jih na pekač, namaščen z oljem ali mastjo. Posujemo jih z rdečo papriko, poprom in soljo. Riž skuhamo na pol v slani vodi. Čebulo popražimo, dodamo mleto meso in začinimo. Ohladimo. V skledi zmešamo riž, meso in jajce. Masa naj bo rahlo preveč slana in začinjena, ker bodo listi kislega zelja vsrkali začimbe. Sarmice napolnimo in zvijemo.

Položimo jih v pekač. Po vrhu lahko posujemo pest kislega zelja in narežemo klobaso za boljši okus. Prilijemo 2 dcl vode. Pokrijemo s folijo in postavimo v pečico za uro na 160 stopinj. V lončku zmešamo žlico pirine moke, žličko mlete rdeče paprike in vodo ter vlijemo v pekač. Pustimo še 10 minut v pečici. Kot prilogo lahko ponudimo dober polnozrnat kruh ali krompir v kosih. Polovico pripravljenih sarm ohladimo in zamrznemo za kosilo na božični ali novoletni dan.

Naloga dneva:

Pospravimo predal z nogavicami.

Namig dneva:

Pojdimo k lokalnemu mesarju ali ga pokličimo ter naročimo meso, ki ga pridemo iskat 23. 12. 2020. Lažje bodo načrtovali zaloge. Tudi mi bomo zadovoljni, da bomo dobili ravno takšen kos mesa, kot smo si ga zamislili za pripravo jedi na božični večer in na sam božič. Izognili se bomo nepotrebni jezi in iskanju mesa po drugih trgovinah.

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Pljučna pečenka wellington

Jure Godler

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: Božična pečenka

SSJ

Decembrski dnevi: V prazničnih dnevih lahko zadiši svež kruh

SSJ

Decembrski dnevi: Pisani sadno-jogurtovi lončki

SSJ

Decembrski dnevi: Krhki piškoti iz arašidovega masla

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več