28/01/2021
sentjur.net

Decembrski dnevi: Zdrava pisana solata

December je tudi mesec, ko pojemo verjetno tudi več sladic kot običajno. In potem v začetku januarja stopimo na tehtnico in se zgrozimo. Povem vam, da januarja tehtnice povsod narobe pokažejo težo! Lahko se pa malo potrudimo in bomo konec praznikov bolj zadovoljni sami s samo, ker smo osvojili novo zdravo navado pri prehranjevanju. Vsak dan si načrtujmo en zdrav obrok, ki bo vseboval zelo malo kalorij in veliko vlaknin. Razne zelenjavne juhe in solate. Kadar kuhamo kosilo, si kuhano zelenjavo oziroma žito prihranimo v hladilniku za zdravo večerjo ali kosilo naslednji dan. Pri kuhanju ričeta si prihranimo ješprenj in fižol.

Zdrava pisana solata iz fižola, ješprenja, paprike in korenja

Decembrski dnevi: Zdrava pisana solata December je tudi mesec, ko pojemo verjetno tudi več sladic kot običajno. In potem v začetku januarja stopimo na tehtnico in se zgrozimo. Povem vam, da januarja tehtnice povsod narobe pokažejo težo! Lahko se pa malo potrudimo in bomo konec praznikov bolj zadovoljni sami s samo, ker smo osvojili novo zdravo navado pri prehranjevanju. Natisni recept
Porcije: 4 Skupni čas priprave:
Podatki o jedi kalorije maščobe

SESTAVINE

  • fižol,
  • ješprenj,
  • paprika,
  • korenja,
  • čebula,
  • česen

NAVODILA ZA PRIPRAVO

Vzamemo zelenjavo, ki jo najdemo v hladilniku, oziroma tisto, ki jo imamo radi. Lahko tudi vloženo zelenjavo. Narežemo jo na manjše kocke. Dodamo kuhan ješprenj in fižol. Solimo in popramo, prelijemo s kisom in bučnim oljem. Po želji lahko dodamo še sesekljano čebulo in česen – še več zdravja! Zaužijemo s kosom dobrega polnozrnatega kruha.

Če nam slučajno ostane kakšna skodelica te solate, jo pojemo naslednji dan v službi za zdravo malico. Kis in bučno olje lahko zamenjamo s kislo smetano ali grškim jogurtom in imamo spet drugo različico zdravega obroka.

Naloga dneva:

Spraznimo kuhinjski predal ali omaro z začimbami, sladkorji, moko … Po predalu se naberejo prah in delci sestavin. Kadar sestavin ne porabimo do konca, embalažo zavežemo z gumico. Verjetno bomo našli več odprtih enakih sestavin. Če gre, jih stresemo v eno vrečko. Pri zlaganju si pomagamo s škatlami: pecilni prašek, vaniljev sladkor, želatina in kvas v prahu sodi v eno škatlo; pudingi, mleti lešniki, mandlji, orehi in mak v drugo. Sproti zapišemo v beležko, navadno ali digitalno, vse sestavine, ki bodo kmalu pošle, da jih kupimo.

Namig dneva:

V beležko si zapišemo jedi, ki jih tradicionalno vsako leto doma pripravljamo za božič in silvestrovo. Preverimo, katere sestavine potrebujemo za njihovo pripravo. Poglejmo, kaj imamo na zalogi in kaj moramo kupiti. Ponovno zapišemo in kupimo vsaj teden dni pred prazniki, da se izognemo največji gneči. Izjema so seveda meso, sveža zelenjava ter sadje. Potrudimo se, da 24. 12. in 31. 12. ne gremo v trgovine. Raje se posvetimo pripravam na praznovanje, družini ter sebi.

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Pljučna pečenka wellington

Jure Godler

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: Božična pečenka

SSJ

Decembrski dnevi: V prazničnih dnevih lahko zadiši svež kruh

SSJ

Decembrski dnevi: Pisani sadno-jogurtovi lončki

SSJ

Decembrski dnevi: Krhki piškoti iz arašidovega masla

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več