14.8 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Decembrski dnevi: Zelenjavna solata pred pico

Zdravje in prehrana. Tisoč diet, tisoč različnih razlag, enkrat je nekaj zdravo, drugič že spet ne. Vsak mora najti svojo pot, tako v življenju kot pri prehrani. Najti moramo način prehranjevanja, ki nas nasiti in  zadovolji naše čute. Zato se potrudimo, da hrano postrežemo lepo. Mogoče zdaj v decembru na krožnike, ki jih imamo v omari za »boljše« priložnosti.

Včeraj mi je znanka po telefonu razlagala, kako že teden dni ni šla na blato. Mogoče se nam prebava ne zdi zelo pomembna v našem življenju, dokler ne začne nagajati. Tako so letos poleti mojo sodelavko z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, ker je imela neznosne bolečine v trebuhu. Pomislila je na vneto slepo črevo ali žolčne kamne. Ko so jo temeljito pregledali, naredili vse potrebne preiskave, so ugotovili zaprtje. Torej je res pomembna urejena in redna prebava, ki pa je odvisna od naše zaužite tekočine in hrane ter gibanja. Moja znanka je dejala, da bo klicala svojo zdravnico in jo prosila, naj ji »nekaj napiše«, da bo njena prebava boljša. Vprašala me je, kaj menim o tem. Povedala sem ji, da zdravnica ni odgovorna za njeno prebavo. Zdravniki nastopijo, ko res ne gre drugače.

Midva z možem že leta vedno vsako jutro najprej spijeva mlačno limonado iz pol limone in treh decilitrov vode. V dneh, ko pa kaj preveč pojemo, pa še zvečer enako. Vsak dan je vsaj pri enem obroku solata, sveža ali kuhana zelenjava, sadje dnevno.

Le redki dnevno zaužijejo dovolj tekočine. Sem štejemo samo vodo in nesladkan čaj, ne sokov. Vsi sokovi, sladkani čaji, kakav in kapučino so že hrana. V službo vzemimo stekleničko z vodo ali rahlo nesladkano limonado. Imamo to srečo, da živimo v deželi, kjer je voda iz vodovodne pipe čista in pitna. Tako v osmih urah popijmo 1 liter vode. Tudi po službi doma spijmo 1 liter vode. Res enostavno, ampak deluje. Če si ne napolnimo vrča ali steklenice z vodo, zagotovo ne bomo spili potrebnih dveh litrov tekočine!

Poleg zaužite tekočine je potrebno dnevno zaužiti dovolj vlaknin, ki bodo pomagale premikati snovi za izločanje po našem prebavnem traktu do izhoda. Tu nastopi zelenjava v vseh svojih oblikah. Sveža, kuhana, pečena. Vse vrste solat. Na zeleno solato naribajmo korenček, da povečamo vnos vlaknin. Jabolka in korenček postrezimo otrokom za zdrav prigrizek namesto nezdravih. Če otroci ne marajo kisa v solati, jim postrezimo suho, nezačinjeno.

Pri otrokih največ velja zgled. Ko nas bodo videli jesti sadje in zelenjavo, bodo tudi oni brez pomisleka jedli z nami. Mož je vpeljal pravilo, da pojemo solato, preden postrežemo pico ali ocvrt krompirček. Najprej nekaj zdravega. Tudi kadar jemo v piceriji, prosimo, naj nam solato postrežejo pred pico. Težko se spravimo nad solato, če imamo poln želodec pice ali cvrtja. Seveda ni šlo zlahka. Predvsem pri najmlajšem. Jok in stok. Pogledi drugih gostov v lokalu. Sama bi že popustila, a je mož vztrajal. Se splača vztrajati. Zdaj vsi radi jemo zelenjavo v vseh oblikah. V vsako jed, ki jo pripravljam, dam vsaj še eno vrsto zelenjave, ki je ni na receptu.

V zimskih dneh je potrebno res popiti dovolj vode in zaužiti dovolj vlaknin, kajti za urejeno prebavo je potrebno tudi gibanje. In pozimi se po navadi gibljemo manj. Prihajajo dnevi, ko bo na naših mizah več hrane, razna praznovanja. Popijmo kozarec vode tik pred vsakim obrokom. Tudi če en dan pojemo preveč, se vsaj potrudimo, da pojemo krožnik solate pred pečenko, praženim krompirjem in sladico. Naslednji dan pa za kosilo pojejmo zelenjavno juho in solato. Najdimo ravnovesje. S tem začnimo že letos, ne čakajmo na ponovoletne obljube. Jih bo že tako preveč.

S temi zdravimi navadami bomo uredili svojo prebavo, zagotovo se bo poznalo tudi na lažjem ohranjanju telesne teže oziroma njenem zmanjševanju.

Solate:

Za vsak dan v tednu si pripravimo eno solato. Vzemimo sestavine, ki jih imamo radi.

Naloga dneva :

Na listek papirja si napišimo: ZJUTRAJ LIMONADA IN PRED VSAKIM OBROKOM KOZAREC VODE. Nalepimo ga na omarico v kuhinji, kjer imamo spravljene kozarce. Drugače bomo pozabili na to.

Namig dneva:

Nekaj dni si zvečer pripravimo limono in kozarec na pult, da zjutraj ne pozabimo spiti limonade. Čez nekaj časa nam postane samoumevno, da zjutraj, ko stopimo v kuhinjo, najprej sežemo po limoni.

Sorodne novice

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: V prazničnih dnevih lahko zadiši svež kruh

SSJ

Decembrski dnevi: Pisani sadno-jogurtovi lončki

SSJ

Decembrski dnevi: Krhki piškoti iz arašidovega masla

SSJ

Decembrski dnevi: Praznična dekoracija

SSJ

Decembrski dnevi: Kukiji iz ržene moke in stevije

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več