17.4 C
Šentjur pri Celju
08/08/2020
sentjur.net

Dejan Mihevc postal trener leta na Poljskem

Družbena omrežja so preplavila vaše fotografije z novim pokalom v roki. Postali ste naj trener na Poljskem. Nam lahko kaj več poveste o tem? 

Postal sem Trener leta 2018 v Torunju. Ta nagrada ima zame velik pomen, ampak ne v individualnem smislu, pač pa predvsem zato, ker je to zame dokaz in potrditev, da smo vsi, ki delamo v klubu (od igralcev, strokovnega štaba, vseh v pisarni, sponzorjev in seveda navijačev) ena velika dobra ekipa, tako na igrišču kot tudi izven njega. Ob prejemu nagrade sem bil precej presenečen tudi zato, ker sem postal trener leta med vsemi športnimi panogami in tudi kot edini tujec v vseh kategorijah. Mogoče pa so me izbrali zato, ker se tukaj res ne počutim kot tujec (smeh).

Na podelitvi za naj trenerja ste občinstvo pozdravili v poljskem jeziku. Kako ste se vi in vaša družina, ki hodi z vami, znašli v tem tujejezičnem svetu? 

Moja družina se trudi biti z mano večji del leta. V Torunju se res dobro počutimo in smo se na življenje tukaj odlično navadili, kar gre zahvala tudi vsem prebivalcem, ki so nas zares lepo sprejeli, so prijazni in nam pomagajo na vsakem koraku. Tu smo spoznali kar nekaj novih prijateljev, ki so nas obiskali tudi že v Sloveniji. Kljub vsemu pa smo še vedno zelo povezani s Šentjurjem, kamor se radi vračamo, in to ob vsaki najmanjši priliki tudi storimo. Kar se tiče jezika, se držim načela, da vse, kar delam, poskušam graditi na spoštovanju. Menim, da je spoštovanje okolja, v katerem delaš, in s tem tudi jezika, ena izmed osnovnih stvari. Zato se vsi učimo tudi poljščine. Najbolje pa gre seveda otrokom.

Karierna pot trenerja vas je iz malega Šentjurja vlekla v Anglijo in nazaj v Šentjur in slovensko ligo. Danes pa trenirate na Poljskem. Zdi se, da kamor koli greste, osvajate nove in nove pokale. Zakaj? 

Če delaš nekaj, kar te veseli in če si temu stoodsotno predan, verjamem, da si pri temu lahko tudi uspešen. Sam se nikoli ne obremenjujem z osvajanji pokalov. Veliko pomembnejša mi je pot do končnega uspeha in ljudje, s katerimi na tej poti delaš. Rezultati so samo posledica. Mislim, da je zelo pomembno, da poskušam svoje delo opravljati po svojih najboljših močeh in na način, za katerega mislim, da je najboljši za vse. Na svojo službo ne gledam kot na delo, ampak kot način življenja, in to ne samo svojega, ampak cele družine, ki dejansko živi moje življenje, za kar sem jim zelo hvaležen. Mislim, da je podpora in razumevanje družine za delo, ki ga opravljam, tudi eden ključnih dejavnikov, da lahko to delam na takšen način.   

Ste trener ekipe Polski Cukier Torun že od leta 2017. Potrebovali ste eno leto, da ste ponovno dvignili kar dva pokala nad glavo. Kakšna ekipa je bila ta pred prihodom Dejana Mihevca in kakšna je danes? 

Klub v tej podobi je v bistvu zelo mlad in v Extraligi nastopa šele 5 let, a iz leta v leto raste. Glede na vrhunske pogoje, ki jih imamo tukaj, verjamem, da to še ni konec. Težko komentiram rezultate in vse ostalo pred mano in mislim, da je tako tudi prav. Kar je zame najpomembneje, je to, da so ljudje v klubu, predvsem pa navijači in vsi okoli kluba, zelo zadovoljni in da je klima okoli nas iz dneva v dan boljša. Skupaj nam je do sedaj uspelo spisati zgodovino, saj smo prvič v zgodovini Torunja osvojili Pokal in Superpokal, vseskozi pa dihamo za ovratnik tudi najboljšim ekipam na Poljskem. 

Koliko besede imate pri sestavi ekipe? Se še vidite na Poljskem? Dobivate kakšne ponudbe tudi iz močnejših košarkarskih lig? 

V strokovnem štabu imamo zelo dobre odnose in pri vsem soodločamo skupaj in izjemno dobro sodelujemo in tako je tudi pri sestavi ekipe. Poljska se je v zadnjih desetih letih izjemno razvila in je zelo lepa država. Življenje tukaj pa je zelo podobno življenju v Sloveniji. Še posebno srečo pa imamo, saj je Torunj že drugo leto zapored dobil nagrado za najlepše poljsko mesto. Na Poljskem se definitivno še vidim, saj je košarka tukaj na visokem nivoju, poleg tega pa se v zadnjih letih še močno razvija in je v velikem vzponu. O ponudbah za zdaj še ne bi govoril, saj sem tukaj zadovoljen in sem stoodstotno osredotočen na delo v klubu in ekipo, ki jo trenutno vodim.

Po tem ko ameriško občinstvo navdušuje Luka Dončić, vas mika tudi, da bi se podali tja čez lužo in najprej seveda kot pomočnik prijeli za vajeti tudi kakšne najboljše ekipe v najmočnejši ligi na svetu NBA?

Pošteno povedano, o tem še nisem razmišljal, a ideja ni slaba. Počasi, korak za korakom. Trenutno smo srečni tu, kjer smo, kaj bo v prihodnje, pa bomo videli.

Bi pa hotel izkoristiti to priložnost, da pozdravim vse Šentjurčane, še posebej pa navijače KK Šentjur, s katerimi smo delili kar nekaj nepozabnih trenutkov.

 

(Jure Godler)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 31 – Barbara Gradič Oset, novinarka

ViP

#koronaintervju št. 29 – Aleksandra Gradišnik, DPM Šentjur

Jure Godler

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP

#koronaintervju št. 30 – Martina Režek, Društvo Sožitje

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 26 – Peter Frece, muzikant

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več