16.5 C
Šentjur pri Celju
04/08/2020
sentjur.net

Dobje bo imelo prikazovalnik hitrosti

Da je majhnost lahko prednost, so ugotovili predstavniki Občine Dobje, saj so danes na Javni agenciji RS za varnost prometa prevzeli prikazovalnik hitrosti v brezplačni enoletni najem. Prevzema se je udeležila predsednica Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Dobje, Natalija Plemenitaš Fuchs, ki je tudi pripravila razpisno dokumentacijo za prijavo na javni poziv. Občina Dobje je bila ena izmed devetih slovenskih občin (prijavilo se jih je kar 35), ki je bila uspešna na javnem pozivu Javne agencije RS za varnost prometa »Skupaj za večjo varnost – Namestitev prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«. Občina Dobje je izkazala slabše stanje varnosti v cestnem prometu, predvsem večjo stopnjo ogroženosti ranljivejših skupin udeležencev cestnega prometa. Lokacija postavitve prikazovalnika bo v bližini šole in vrtca, ob regionalni cesti, kjer so otroci kot udeleženci v cestnem prometu še posebej izpostavljeni. Občina Dobje prav tako nima primerne infrastrukture (star pločnik, nima nobenega prehoda za pešce in nima semaforjev ali krožišč, ki bi promet upočasnile), zato predstavlja prikazovalnik hitrosti izjemno veliko pridobitev za občino, kar je predsednica SPV tudi poudarila na prevzemu v Ljubljani. Prikazovalnik hitrosti je prvenstveno namenjen seznanitvi voznikom s hitrostjo vožnje, namenjen pa je tudi analitsko-raziskovalnim nalogam, saj beleži statistične podatke o hitrosti na posameznih cestnih odsekih.

Dejavnosti SPV-ja

»Vesela sem, da smo uspeli uresničiti zadani cilj, ki ga je SPV uvrstil med pomembnejše mandatne naloge. Verjamem, da bomo z namestitvijo prikazovalnika hitrosti ob regionalni cesti bistveno prispevali k umiritvi prometa, predvsem zaradi dejstva bližnje prisotnosti šole in vrtca. SPV pa se bo še naprej trudil z različnimi akcijami, tudi na državni ravni,« pove predsednica SPV Plemenitaš Fuchsova.

SPV se je sestal na 2. redni seji v sredo, 26. 8., kjer so med drugim pregledali načrt šolskih poti, sprejeli sklep o nakupu jahačev za šolski kombi, o razdelitvi kresničk dijakom, na trasi šolskega kombija pa so namestili opozorilne table za začetek šolskega leta. Člani so podali pobude glede nevarnih odsekov, predsednica pa je že stopila v kontakt z Direkcijo RS za ceste.

Sorodne novice

#koronaintervju št. 25 – Natalija Plemenitaš Fuchs, inšpektorica

Jure Godler

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Jure Godler

Župan odgovarja občinski svetnici: Vpliv na proračun bo manjši

Jure Godler

SPV Občine Dobje uredil šolske poti

Jure Godler

Vozim, vendar ne hodim v Dobju

Jure Godler

Kolumna: Premagovanje strahov

Natalija Plemenitaš Fuchs
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več