13.2 C
Šentjur pri Celju
16/04/2024
sentjur.net

Prva seja SPV Dobje

Dobje, 21. 3. 2023 – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) Občine Dobje se je sestal na 1. redni seji tega sklica v torek, 21. 3. 2023. Potrdili so predsednico, mag. Natalijo Plemenitaš Fuchs, sprejeli letni načrt dela, prevetrili vse segmente prometne varnosti v predlogu proračuna Občine Dobje ter obravnavali aktualno tematiko. Menijo, da je občinska dinamika pristopa k vzostavitvi pešpoti ob regionalki prepočasna, sredstva pa prenizka za realizacijo infrastrukture za pešce in kolesarje v Dobju.

Predlogi SPV za izboljšave:

Čeprav sta na seji SPV manjkala dva člana, je sklepčen SPV sprejel letni načrt dela, pri katerem izstopajo naslednje naloge:

  • redno spremljanje in izvajanje državnih akcij ter naročanje materiala za OŠ Dobje,
  • udeleževanje strokovnih seminarjev, tudi mendnarodnih,
  • spremljanje javnega poziva lokalnim skupnostim Javne agencije RS za varnost prometa ter priprava projektne dokumentacije za prijavo na morebitne aktualne razpisane aktivnosti,
  • izvedba akcije Alkohol z OŠ Dobje in PP Šentjur, v sklopu katere bodo razdeljeni alkotesterji in preventivno gradivo,
  • sodelovanje z Direkcijo za ceste glede namestitve novih znakov šolskih poti in druge problematike ob regionalki,
  • izvedba preventivne delavnice s policisti motorist na OŠ Dobje,
  • preventivna delavnica za mladostnike in višje razrede OŠ: Še vedno vozim, vendar ne hodim,
  • sodelovanje pri pripravi in pregledu šolskih poti pred začetkom šolskega leta.

Povišanje sredstev

Člani SPV so preučili predlog proračuna občine Dobje 2023 za delovanje SPV, v višini 650 EUR, vendar so predlagali povišanje vsaj za 200 EUR. Obenem so bili soglasni, da je višina sredstev občinskega proračuna, namenjena za gradnjo pešpoti ob regionalki, prenizka in s takšno dinamiko ne bomo prišli do realizacije v srednjeročnem obdobju. Trenutno namreč obstaja le idejna zasnova pešpoti, pot do priprave projektne dokumentacije in odkupa zemljišč, po katerem bodo varne poti potekale, je še dolga in zahteva zagotovitev višje vsote v občinskem proračunu.

Iz elaborata presoje varnosti cest v občini Dobje, ki ga je po uspešni prijavi SPV Dobje na Javno agencijo Republike Slovenije za varnost prometa oktobra 2020 pripravil mag. Andrej Cvar, je razvidno, “da je cesta R2/424 namenjena izključno za motorni promet in zaradi količine prometa, strukture prometa, prevelikih voznih hitrosti in zaradi cestnih elementov (širin, neurejenih bankin, ureditve obcestnega prostora, premajhne preglednosti, …) je državna cesta prenevarna za pešce in kolesarje.

Zaradi tega dejstva pešcem/kolesarjem in predvsem šolarjem ni omogočen dostop do osnovne šole. Za zagotovitev varnega dostopa pešcev iz naselij in zaselkov občine Dobje do središča naselja in do osnovne šole je potrebno ob regionalni cesti R2/424 na delu, kjer se priključi na državno cesto večina lokalnih cest, zagotoviti izvedbo vsaj enostranskega hodnika. Ta mora biti širine vsaj 2,50 m, da omogoča tudi vožnjo kolesarjev. Hodnik je lahko neposredno ob državni cesti, s potrebnim varnostnim odmikom ali v neposredni bližini ceste. Na ključnih mestih, kjer je potreba po prehajanju pešcev (lokalni priključki in avtobusna postajališča), je potrebno izvesti varne prehode pešcev, z osvetlitvijo, omejitvami hitrosti na R2 ter z opozorilno talno in vertikalno signalizacijo …”

Člani SPV so predlagali, da se v morebitno občinsko komisijo za gradnjo pešpoti vključita tudi člana SPV. Zaznali so tudi problematiko varnosti v cestnem prometu ter predlagali izboljšave v segmentu urejanja bankin ter urejanja in čiščenja cestišča po koncu zime, saj nanosi na cestišču predstavljajo nevarnost za udeležence v prometu, nasploh pa za kolesarje ter motoriste. Izpostavili so nujnost zagotavljanja sredstev v proračunu za namen čiščenja in košnje rastja ob lokalnih cestah, sploh pa na trasah šolskega kombija in avtobusa. Poudarili so tudi nujnost čiščenja nove pešpoti ob regionalni cesti. (mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, predsednica SPV Občine Dobje)

Sorodne novice

Proračuna sprejeta. Dražijo se storitve.

Jure Godler

Prva konstitutivna seje dobjanskega občinskega sveta

Jure Godler

Na martinovo delili alkotesterje

Natalija Plemenitaš Fuchs

Šolske poti v Dobju pripravljene na novo šolsko leto

Natalija Plemenitaš Fuchs

V Dobju s sloganom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«

Natalija Plemenitaš Fuchs

Elaborat presoje varnosti cest v Dobju kot vstopnica za izboljšave

Natalija Plemenitaš Fuchs
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več