22.9 C
Šentjur pri Celju
04/06/2023
sentjur.net

Društveno ocenjevanje vin na Svetem Štefanu

Sveti Štefan, 28. 4. 2022 – Vinogradniško društvo Sveti Štefan je uspešno izpeljalo 11. društveno ocenjevanje vin. Ocenjevanje je potekalo v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Sveti Štefan. Vinogradniško društvo je zelo mlado, letos so zabeležili 13. leto delovanja ter 11. ocenjevanje vin. Strokovno komisijo je vodila Tadeja Vodovnik Plevnik, ki je v uvodu pohvalila društvo za odlično organizacijo in se zahvalila za zaupanje, ki ga izkazuje društvo njej in ostali ekipi ocenjevalcev. V ocenjevalni komisiji so sodelovali še Jurij Gunzek, Igor Horvat in Katarina Čoklc. Na pomoč so članom društva letos priskočili, upajo, da tudi bodoči mladi vinogradniki, ki so spremljali in pomagali, da je ocenjevanje potekalo brezhibno.  

Ocenili 46 vzorcev

Skupno je komisija ocenila 46 vzorcev, od tega je bilo 37 belih vin in 9 rdečih. Ob zaključku je komisija podala še kratek povzetek ocenjenih vin. Pri belih zvrsteh ni bilo neprijetnih presenečenj razen zaznav visokih vsebnosti žvepla. Bele zvrsti imajo lepa izhodišča, da zorijo naprej in še dobijo na kakovosti. Posebno je bil pohvaljen eden izmed sauvignonov, kjer je komisija enostavno pozabila izpljuniti ocenjevani vzorec in preprosto uživala v izrednem okusu. To vino je prejelo tudi najvišjo oceno in sicer 18.30 in je hkrati tudi šampion letošnjega ocenjevanja. Ponosni kletar pa je član društva Mirko Planinšek. Z vrhunskimi ocenami so bili ocenjeni tudi rumeni muškat in renski rizling  prav tako pa so pohvalili ostale bele sorte.

Pohvaljena tudi rdeča zvrst

Zelo pohvaljena je bila tudi rdeča zvrst, kjer je komisija podala oceno, da je lepo taninasto, lepo gladko, harmonično in sveže. Vino je prejelo oceno 18.15, lastnica vina pa je članica društva Monika NaratKomisija je izločila dva rdeča vzorca, in sicer zaradi oksidacije torej je vino potrebno žveplati oz. zaščititi. Glede na to, da so vina še dokaj mlada je mogoče zaznati še nekaj ne harmonije, v smislu izstopanja še na popolnoma dozorelih taninov, kar pa bo s pravilnim zorenjem in s časom odpravljeno.

Člani ocenjevalne komisije so se strinjali, da lahko ocenjena vina letnika 2021 ovrednoteno z oceno prav dobro. Povprečje ocenjenih vin letnika 2021 na Svetem Štefanu je 17.93 kar je zelo lepa vzpodbuda za naše člane oziroma vinogradnike in kletarje. “Čestitke vsem, ki ste sodelovali na ocenjevanju in seveda želimo, da bodo ocenjena vina, kot tudi vsa ostala, lepo zorena v naših kleteh in da bodo našla pot do tistih, ki vino spoštujejo in v njem tudi uživajo«, je zaključila Katarina Čoklc, predsednica Vinogradniškega društva Sveti Štefan. (Milenka Blažević)

Sorodne novice

Na zboru podelili medalje in priznanje  

Jure Godler

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Ocenjevali so vina šentjurskih vinogradnikov

Jure Godler

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več